Нови данни: Бустерна доза на ваксината на AstraZeneca генерира по-високи антитела срещу Омикрон

  • 13 януари 2022 10:57

  • 2824
  • 7
Нови данни: Бустерна доза на ваксината на AstraZeneca генерира по-високи антитела срещу Омикрон
© Getty Images

AstraZeneca обяви в четвъртък предварителни данни от изпитване на ваксината на компанията срещу Covid-19 (Vaxzevria), които показват, че генерира по-висок отговор на антитела срещу варианта Омикрон и срещу други варианти на коронавируса, включително Бета (Beta), Делта (Delta), Алфа (Alpha) и Гама (Gamma), когато се прилага като трета бустерна доза, съобщава Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Повишеният отговор се наблюдава при хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с някоя иРНК ваксина (като ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna), посочи британско-шведският производителя на лекарства, добавяйки, че ще предостави тези данни на регулаторите по целия свят, предвид спешната нужда от бустерни дози.

AstraZeneca разработи ваксината Vaxzevria с изследователи от университета в Оксфорд и лабораторни изследвания миналия месец установиха, че курсът с три дози на Vaxzevria е ефективен срещу бързо разпространяващия се нов вариант - Омикрон. Данните са първите, публикувани от компанията за изпитванията на нейната ваксина като бустерна доза.

Компанията също така заяви, че има нарастващи доказателства, които подкрепят трета доза от нейната ваксина, независимо от схемата на първична ваксинация.

Бил Гейтс разкри какви трябва да са ваксините

"Тези важни проучвания показват, че трета доза на Vaxzevria след две първоначални дози от една и съща ваксина, или след иРНК или инактивирани ваксини, повишава силно имунитета срещу Covid-19", заяви шефът на Oxford Vaccine Group Андрю Полард.

Голямо британско проучване през декември установи, че ваксината на AstraZeneca повишава антителата, когато тя се прилага като бустер след първоначална имунизация със същата ваксина или с  тази на Pfizer/BioNTech, която се основава на иРНК (mRNA) технологият. съобщи БНР.

Въпреки това, проучването заключава, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
2824 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
хахах

2022.01.13 | 15:10

7
novini.bg/zdrave/lekarstva/695942 е сега на коя статия да вярваме? Същата картинка слагате :)

2022.01.13 | 12:40

2
Фалшивото и често провокиране на имунната система е пагубно за човек.

2022.01.13 | 14:56

6
И аз се замислих тези дни, не може непрекъснато имунната система да произвежда антитела, в един момент няма ли имунната система да създаде някаква реакция, да се изключи, понеже не може непрекъснато да е в кондиция и да произвежда! Би трябвало да даде някакво отражение в последствие! Аз след бустера, повече никаква ваксина няма да поставям! Край! Стига толкова!
gogo

2022.01.13 | 14:10

5
а ще ми генерира ли постоянна стимулация на простатата, че ми омръзна да се ши6aм с дилдо отзад?
Гошо от nочuвка

2022.01.13 | 13:55

4
Абе журналя долни, вие нормални ли сте? Тояпрепарат нали го забранихаслед като се доказа че е опасен не само за здравето но и за живота на хората, защо пак го рекламирате? Айде засрамете се!

2022.01.13 | 12:48

3
Спрете ковид наркоманията
ШИБАМ СВИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.01.13 | 12:30

1
ТЯ И ТРОМБИ ГЕНЕРИРА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини