Вирусолог с обезпокоителна прогноза за грипа и Омикрон

  • 13 януари 2022 09:37

  • 2400
  • 2
Вирусолог с обезпокоителна прогноза за грипа и Омикрон
© Кадар - Нова Нюз
Слушай новината

"Ще има съвпадение на Омикрон и грипове. Особено обезпокоителна е доминацията на субтипа на грипния вирус H3N2. Той предизвиква висок брой хоспитализации и по-висока смъртност на лицата над 65 г. и тези с хронични заболявания". Това заяви вирусологът от НЦЗПБ проф. Нели Корсун в "Твоят ден".

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 568

Според нея струпването на хора на протеста на фона на Омикрон е абсолютно неадекватно, може да доведе до нови заболявания и увеличаване на заболеваемостта. А в близките дни може да се очаква повишаване на случаите.

Относно сертификата за антитела тя коментира, че не е много коректен, но успокои населението. Все пак смята, че е по-добре да не се прилага. "Може да се препоръча мерките да се разширят в региони, където над 1000 на 100 000 души са инфектирани - София, Перник, Бургас. Маските с по-висока степен на защита, на открито също са възможна мярка. На закрито са задължителни", посочи проф. Корсун.

СЗО: В момента случващото се в България е истинска трагедия

По думите й Омикрон все още не доминира у нас. "В момента се секвенират 192 проби в нашия център, очаква се всички да са от новия вариант. В следващите дни може да се очаква преобладаване на Омикрон. В САЩ 98% от случаите са от новия вариант, Делта напълно е отстъпил. PCR тест може с висока вероятност да разпознае Омикрон", обясни медикът. И допълни, че употребата понятието "флурон" не е много коректно, но е възможно да се случи заради повишената активност на гриповете.

Проф. Корсун призова хората да бъдат спокойни с ваксините и да се имунизират. "Може да се вярва на проучванията, въпреки че бяха направени за кратко време. В изследванията участваха десетки хиляди души, сред тях и хроничноболни", припомни вирусологът. Тя обясни, че различията в резултатите от COVID проби в лабораториите идват от различното ниво на чувствителност на тестовете. 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 568
Калина Христова
2400 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.13 | 17:25

2
след 3 тата ракия ще съм мн обезпокоен ........... че ми свършва салатата
Ончо

2022.01.13 | 10:52

1
Нели Корсун. Това е достатъчно.

Добави коментар

Водещи новини