Заплашена ли е България от скорошна суша?

  • 26 юли 2021 15:09

  • 1826
  • 0
Заплашена ли е България от скорошна суша?
© Булфото, архив

В най-лошия сценарий, минималните годишни нива на водата ще намалеят още повече, което е предпоставка за засушавания и по-ниска наличност на вода за производство на електроенергия, но и за градския, селскостопанския и промишления сектор. Това предупреждават от организацията Грийнпийс България.

Изводите са направени в новия научен доклад „Неутолимата жажда на енергетиката“. В него се казва, че въглищното производство на енергия увеличава въздействието на климатичните промени и застрашава водните ни ресурси.

"Комплексът „Марица изток“ — най-големият производител на електроенергия от въглища в България, разположен по протежението на Сазлийка, приток на река Марица, вероятно ще претърпи сериозен недостиг на вода в бъдеще, ако следва плана за късно поетапно прекратяване на въглищната индустрия, както е планирано в Интегрирания национален план за енергетика и климат на страната (ИНПЕК)", констатират още експертите.

Атанас Пеканов: Кръговата икономика, биоразнообразието и ВЕИ са с повече средства в последния вариант на плана за възстановяване

Грийпийс организираха и петиция за "скорошно излизане от въглищната зависимост".

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини