Представиха два проекта за национална детска болница

  • 06 юли 2021 16:23

  • 768
  • 0
Представиха два проекта за национална детска болница
© Булфото архив

Два проекта за сграда на Националната детска болница представиха на пресконференция от Консорциум ДЗЗД "Детско здраве". Консорциумът има договор с Министерството на здравеопазването за реконструкция на съществуваща недовършена сграда в двора на Медицинска академия.

Двата нови проекта предвиждат събаряне на съществуващата конструкция и използване на фундамента на старата сграда, обясни инженер Николай Дончев, който представлява консорциума. Всичко нагоре ще се изгради наново, съгласно функционалното разпределение и строителните норми, уточни той, цитиран от БТА.

Защо изграждането на нова детска болница се забавя?

Предвижда се сградата да е висока 5-6 етажа.

От консорциума смятат, че мястото е изключително подходящо за детска болница, транспортно е добре обезпечено. Изграждането ще отнеме 42 месеца. Между 7 и 8 месеца ще отнеме събарянето на старата конструкция, обясни инженер Петър Стойчев.

Предвижда се механично отстраняване на елементите, вместо взривяване. Шумът ще бъде минимизиран, допълни той. Двата проекта са идентични като функционална схема, разпределение на помещенията, различават се като фасади.

Идеята за дъгата е втъкана в единия проект. Още на входа пациентите ще бъдат посрещнати от дъга от цветни стъкла. Балконите също преливат през различните цветове. Носещи колони във формата на човечета пък илюстрират идеята за човечност и загриженост, обясни архитект Димитър Дачев.

Вторият проект набляга повече на модерното вписване в средата. Цветовете са неутрални, по фасадата има извити елементи, които целят намаляваме на стреса.

Николай Дончев призна, че представянето на проектите е закъсняло. Целта на срещата е да ви представим какво сме изработили, докъде сме стигнали, да потърсим ответната страна - кой проект ще припознае, каза Дончев. Той допълни, че с представянето на проектите започват обществено обсъждане.

Мая Пенчева от консорциума посочи, че шест месеца чакат решение на МРРБ, което вероятно се е забавило заради изборите. На пресконференцията присъстваха и представители на национална гражданска инициатива "За истинска детска болница", които попитаха как с договор за реконструкция консорциумът ще построи нова сграда. Този договор е невалиден и самият министър на регионалното развитие го каза, може да се направи нова детска болница, но реконструкция на старото скеле е невъзможно в рамките на този договор, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на "Национална мрежа за децата" и част от гражданската инициатива. Притеснява ни цялостния процес на реализация на тази поръчка, която е очевидно сбъркана с обявяването на обществената поръчка за построяване на детска болница, коментира Богданов. "Ясно и категорично казваме от самото начало, че трябва да има анализ на нуждите. Никой, нито Министерството на здравеопазването, нито впоследствие изпълнителите, работят по анализ на нуждите - колко деца, какви болести, какви педиатри, какви медицински сестри са необходими, за да се покрият нуждите на национално ниво", каза още той.

Мая Йорданова
768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини