Атанас Пеканов: Кръговата икономика, биоразнообразието и ВЕИ са с повече средства в последния вариант на плана за възстановяване

  • 26 юли 2021 14:53

  • 911
  • 2
Атанас Пеканов: Кръговата икономика, биоразнообразието и ВЕИ са с повече средства в последния вариант на плана за възстановяване
© Булфото (архив)

За кръговата икономика, биоразнообразието и ВЕИ са заложени повече средства в последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана известно от изказването на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, в рамките на кръгла маса на тема "Българският ПВУ: Планът на бъдещето?", организирана от MOVE.BG. Дискусията отбелязва една година от създаването на коалиция от граждански организации "За зелен рестарт", в която влизат MOVE.BG, WWF България, "Грийнпийс" - България и "Институт Кръгова Икономика".

Икономиката след дълбока криза има нужда от време, за да се възстанови, затова са важни публичните инвестиции, които имат притегателен ефект да докарат още повече частни инвестиции, посочи министърът. По думите му в новата версия са направени изчисления, че заложените 12.6 млрд. лв. за България ще задвижат допълнително поне 8 млрд. лв. частни инвестиции. Това е общият импулс, който ще дойде към икономиката ни в следващите 6 години по този механизъм, обясни Пеканов.

Има много глобални рискове, които подценяваме, и пандемията ни напомни за това, каза министърът. Климатичните промени и загубата на биоразнообразие също са такива рискове и затова навреме трябва да правим стъпки, каза той. ЕК заложи като приоритет в частта устойчивост да се търси зеления преход и дигиталната трансформация, които да ни подготвят за преодоляване на рисковете, посочи Пеканов. Тъй като политическата класа дълго време в България не е говорила за нуждата от зелен преход, той сега идва прекалено бързо за голяма част от хората, изглежда наложен от някъде и това обуславя страхове от социално-икономически рискове, обясни той.

В новата версия на плана седем пъти е увеличен бюджетът за програма за финансиране на ВЕИ на покриви на жилищни сгради. Заложени са мерки за подпомагане на либерализация на пазара на енергия и стимулиране използване на ВЕИ и на дребно.

В плана е засилена и частта за кръгова икономика, която не е била добре застъпена досега. Заложени са 117 млн. лв. България изостава в тази сфера, а има потенциала да води, коментира Пеканов.

Увеличени са средствата и за сферата на биоразнообразието. Загубата на биоразнообразие в момента се случва от 100 до 1000 пъти по-бързо от преиндустриалната ера и това може да има изключително вредни последствия за екосистемите и климата, посочи той.

Важна реформа, заложена в плана, е свързана с развитието на иновативните компании в страната. Предвиждат се промени в търговския закон в тази сфера, отбеляза министърът.

Пеканов припомни, че всеки един от проектите в плана трябва предварително да е защитен пред ЕК, че не уврежда околната среда. С това е свързано и отпадането на проекта за напоителни системи - той не отговаря на изискванията на ЕК за околната среда, обясни министърът.

Атанас Пеканов: В следващите 7 години по Плана за възстановяване трябва да се влеят 20 млрд. лв. в икономиката

Други две важни реформи в плана са създаването на Комисия за енергийно бъдеще на страната и на Съвет за икономически анализи, които да изготвят сценарии, на база на които да се взимат дългосрочните решения.

Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, апелира към политическите партии за приемственост по плана. Отбеляза, че е провел конструктивен диалог с експерти от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен", предстоят срещи и с другите политически сили. Има два отворени въпроса - бъдещето на въглищните региони и върховенството на закона, по които политиците трябва да стигнат до консенсус, посочи още той.

Представителите на гражданския сектор отбелязаха позитивите в последната версия на плана и включените техни предложения в него. Според тях планът е по-добър и по-амбициозен от предходния вариант.
 

Константин Тодоров
911 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.26 | 15:44

2
Трансформацияата н тошковците- 10 юни-Филип Станев:ИТН няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС....16 юни Тошко:ГЕРБ и ДПС са ужасно токсични за нас. БСП също.......16 юли Тошко:Имам усещането,че в сегашното служебно правителство има хора на ДПС.....20 юли Филип Станев:С ДПС живеем на различни полюси, а и Слави Трифонов не е Ердоган......22 юли депутата от ИТН Станислав Балабанов:ИТН ще преговаря с ДПС за подкрепа. Ще поканим всички с изключение на ГЕРБ.Поканите ще бъдат изпратени официално.Ще има покана и за ДПС.

2021.07.26 | 15:44

1
Какъв ли щеше да бъде изборният резултат, ако предизборно Славчо беше казал, че ще преговаря със БСП и ДПС?! :) . ; .

Добави коментар

Водещи новини