Доц. Веселин Маринов: Навлизането на роботизираната хирургия е възможност за пациентите ни да ползват най-иновативните подходи в света

  • 29 юли 2021 10:00

  • 1023
  • 1
Доц. Веселин Маринов: Навлизането на роботизираната хирургия е възможност за пациентите ни да ползват най-иновативните подходи в света
©

Не всички са запознати с робота Да Винчи, който се използва зас минимално инвазивна хирургия.

Днес се срещаме с доцент Веселин Маринов - началник на сектора Минималноинвазивна и лапароскопска хирургия към Клиника по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който оперира с този тип съвременно оборудване и може да ни разкаже повече за него.

- Как решихте да започнете да оперирате с робот Da Vinci? 

- Решението ми съвсем не беше трудно. Роботизираната Da Vinci хирургия е подразделение на така наречената минимално инвазивна хирургия – сред които най-популярна е лапароскопската. Основната й философия е извършване на оперативни интервенции с минимален достъп. Тя е свързана с по-бързо и безболезнено възстановяване на пациентите. Наблюдават се и по-малко усложнения, които са характерни за отворените операции. Аз се занимавам основно с лапароскопска хирургия и се интересувам от въведените иновации. За възможностите на робота Da Vinci знам от споделения в специализираната литература опит на колеги от Западна Европа, Северна Америка и Далечния Изток. Практика зад гърба си имат и български хирурзи, занимаващи се предимно с гинекологична хирургия. Бях особено доволен, когато научих за плановете на ръководството на нашата болница – да започне програма за роботизирана хирургия в няколко специалности – коремна хирургия, урология, гръдна хирургия и гинекология. Между решението и първата извършена роботизирана операция, обаче, минава много време в подготовка. Тя включва обучение с тренажьор, полагане на изпити и придобиване на международен сертификат за извършване на роботизирани операции. 

- Какво означава въвеждането и прилагането на такава високоспециализирана иновативна хирургия за развитието на медицината в България?

- Развитието на хирургията е динамичен процес и той е свързан основно с прогреса на технологиите и науката. Определено, през последните десетилетия, хирургията става все по-малко инвазивна, по-щадяща. България не може да остане встрани от тези процеси. Много български хирурзи специализират в най-добрите центрове и след това развиват най-иновативните методики. У нас се практикува хирургия на най-високо световно ниво. Навлизането и развитието на роботизираната хирургия означава, че българските пациенти имат възможност да ползват най-иновативните подходи.  

- С какво се различават роботизираните операции от лапароскопските? 

- Роботизираната система има следните предимства: 3D образ с 6-кратно увеличение, който е изключително детайлен. Инструментите са с достатъчна дължина, работните върхове имат възможност за ротация на 360 градуса, което дава предимство при работа в тесни пространства, каквото е малкият таз. Енергийните източници към които са свързани инструментите са от най-ново поколение. Роботизираната система филтрира естественото фино треперене на ръцете и движенията са изключително прецизни. Не на последно място, хирургът заема ергономична поза и при по-продължителни операции физическата умора е по-малка. 

- Какви са предимствата на робот-асистираната хирургия при коремната хирургия?

- Като основно предимство мога да посоча възможностите за изключително детайлна и фина лимфна дисекция при онкологични заболявания и при такива на правото черво в малкия таз. При комбинирани операции по повод рак на хранопровода и стомаха, има възможност за работа в две кухини – коремната и гръдната, като се избягва провеждане на голяма отворена операция. Предимствата пред конвенционалната лапароскопия са много.

- За какви видове операции може да се използва роботизирана хирургия при коремната хирургия?

На практика всички коремни операции могат да бъдат осъществени с роботизираната система. Основно място има при лечението на рака на правото и дебело черво, стомаха, хранопровода и панкреаса. Системата може да бъде използвана при операции на хиатална херния, хроничен панкреатит, кисти на задстомашната жлеза.  

Роботът Da Vinci успешно може да се прилага върху жлъчния мехур, черния дроб и екстрахепаталните жлъчни пътища. Има възможности и при бариатричната хирургия за редуциране на теглото. 

От голямо значение е влязлото в сила реимбурсиране на коремни роботизирани операции при онкологични заболявания от НЗОК. Недостатък е високата цена на консуматива за хирургичната интервенция, които не се покриват от касата.

Биография:

Доц. д-р Веселин Маринов, дм, хирург, началник сектор Минималноинвазивна и лапароскопска хирургия към Клиника по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда 

(платено съобщение )

Novini.bg
1023 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
иванов

2021.07.29 | 13:24

1
Добре че има техника която да ви върши работата...Т. нар. вискоспециализирана техника не се прави с консултации, прегледи и тем подбни неща....Трябва да бъдете само ДБРИ ОПЕРАТОРИ НА МАШИНАТА.

Добави коментар

Водещи новини