МЗ: Проф. Балтов е управлявал еднолично, неефективно и непрозрачно, никой не атакува и обвинява лекарите от "Пирогов"

  • 15 юли 2021 14:00

  • 5480
  • 22
©

Имаше един междинен доклад на НЗОК за "Пирогов", който получихме преди 3-4 седмици. Сега получихме официалния доклад, който потвърди резултатите от междинния и бяха констатирани множество нарушения. Ние не можем да прикриваме факти и да лъжем.

Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, който коментира доклада на НЗОК за нередности в УМБАЛСМ "Пирогов" и отстраняването от длъжност на изпълнителния директор на болницата проф. Асен БалтовАсен БалтовПроф. д-р Асен Георгиев Балтовзпълнителен е директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от м. Февруари

Проф. Асен Балтов е освободен като директор на "Пирогов"

"От Съвета на директорите на "Пирогов" заявиха, че болницата се управлява абсолютно непрозрачно и проф. Асен БалтовАсен БалтовПроф. д-р Асен Георгиев Балтовзпълнителен е директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от м. Февруари крие документи от тях. Аз не мога да приема, че смяната на един директор на болница трябва да се приема като атака срещу самата болница или лекарите в нея. Възможно е и директорите на клиники да носят отговорност за нарушенията в "Пирогов", но множеството нередности говорят за несвършена работа и недостатъчен контрол от страна на изпълнителния директор. Според мен ще излязат още констатации, които ще докажат, че проф. Балтов е управлявал болницата еднолично. Това е недопустимо. Проверките в болниците ще продължат и ако бъдат установени нередности, всеки ще си понесе отговорността", добави зам.-министърът. 

Проф. Балтов разбрал, че е отстранен като директор на "Пирогов" от прессъобщение

"Не става въпрос за политическо уволнение. Ние сме експертен кабинет. Тук говорим за нарушения, които няма как да допуснем. Уволнението е заради установени нередности, а не политическо. Проф. Балтов е уведомен. Министърът го е предупредил, че потвърдят ли се констатциите на касата от междинния доклад ще бъде отстранен. Проф. Балтов ще обжалва отстраняването си, но аз очаквам да излязат още факти, които ще докажат правилността на решението ни. Съвететът на директорите е отправил предложение към него да подпише писмо, с което се отказва от правомощията си и предоставя всички документи. Да видим дали ще го подпише или ще откаже и по този начин ще останат съмнения за прикриване на информация. Никой не е казал, че лекарите от "Пирогов" са престъпници. Поклон пред тези хора. В момента говорим за изпълнителния директор на болницата. Никой не напада болницата и лекарите. Един човек е нарушил правилата и той не трябва да се олицетворява с "Пирогов" и лекарите", категоричен бе д-р Петров.

Протест: Медици от "Пирогов" блокираха булеварда пред болницата

"Констатациите в доклада на НЗОК са за две определени клинични пътеки, които се изпълняват от две клиники. Това може да засегне 8-10 човека, които работят там. Никой не казва, че лекарите в "Пирогов" са крали. Проф. Балтов е изпълнявал неефективен контрол и това е недопустимо за един директор на държавна болница. Има множество неизпълнени алгоритми по клинични пътеки. Има много нарушения, които са констатирани в доклада на НЗОК. Проф. Иван Поромански е времнно изпълняващ длъжността изпълнителен директор. Той може да заема тази позиция до 6 месеца и смятам, че много по-рано ще се обяви конкурс за нов изпълнителен директор. Ще разговаряме с протестиращите лекари от "Пирогов". Никой няма нищо против тях", категоричен бе д-р Димитър Петров. 

Малко по-късно от пресцентъра на Министерството на здравеопазването разпространиха и официално прессъобщение по темата, което публикуваме без редакторска намеса: 

"Във връзка с обществения интерес и инициирания от бившия директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ сутрешен протест на служители, публикуваме данни от Протоколи за извършена проверка от НЗОК със заличени лични данни.

В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях. На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“. 

С част от протоколите за установени нарушения може да се запознаете тук. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5480 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Лъжа!

2021.07.16 | 08:02

22
Зам.-министърът ръси ОПАШАТИ ЛЪЖИ. Днес д-р Балтов го доказа по БНТ с документи.
Егати гадната физиономия!

2021.07.15 | 17:08

21
От къде изпълзя тоя червен плъх?
Бре

2021.07.15 | 16:30

20
Този капут от снимката откъде изпълзя ?

2021.07.15 | 16:03

19
А някакви доказателства да имате, а? Бokлyци нeдokлaтeни?
До коментар 13

2021.07.15 | 15:54

18
Показват на майка ти протокола протрит .

2021.07.15 | 15:51

17
Така ще бъде борба между народа и бизнес мафията на мутрата ББ, негови симпатизанти и медии. Защо тогава всеки гражданин бъде привикан за разпит за щяло и нещяло, а мутрата ББ не може, той се мисли за недосегаем. Няма такава държава и няма такъв народ където мутрите са богопомазани и пристигат в следствието със симпатизанти и техни медии и още по лошо че техни симпатизанти излизат да блокират кръстовища в тяхна подкрепа!

2021.07.15 | 14:47

8
Този грозноват тапунгер не може да стъпи и на малкия пръст на Балтов. Познавам ги лично.
Ultras007

2021.07.15 | 15:46

16
ДОБРЕ ЧЕ ПУБЛИКУВАТ ПОНЕ НЯКОИ КОМЕНТАРИ ДРУГИТЕ НЕ СА ПО ТЕМАТА..........ОДОБРЕНАТА....
Ultras

2021.07.15 | 15:27

14
И аз ги познавам и за съжаление май си прав

2021.07.15 | 15:44

15
В момента в страната има служебно правителство, номинирано от прокремълския президент Румен Радев издигнат от БКП/БСП! Основната цел на служебното правителство бе да организира честни и прозрачни парламентарни избори! Вместо това, служебното правителство действа като предизборен щаб  на президента Радев за президентските избори, тази есен! Основният им принцип до сега в управлението на страната е манипулацията, а основна им дейност се ограничи до дивашки реваншизъм и простащина!
Остава да посегнат и на ВМА

2021.07.15 | 14:58

9
Тогава ще стане страшно!!! За два месеца,червените уроди съсипаха държавата!!! Скоро ще има наистина възстание както казва коментар-3.

2021.07.15 | 15:25

13
Ти малоумен ли си бе, хората показват протокол доказателства за злоупотреби и как тоя хрантутник Балтов е лапал пачки, ти за съсипване на държавата говориш, герберска подлога!!!
...

2021.07.15 | 15:21

12
Оставкааа, мизерници на зеления ботуш!!!

Добави коментар

Водещи новини