Здравният министър: Протестът на сестрите цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси

  • 18 август 2020 16:30

  • 3107
  • 12
Здравният министър: Протестът на сестрите цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси
© Булфото (архив)

Няма недостиг на лични предпазни средства в лечебните заведения в страната.

Това заяви пред журналисти в Смолян министърът на здравеопазването проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г., опровергавайки медийни публикации. Според него в складовете са осигурени количества лични предпазни средства, които гарантират обезпеченост за следващите 3 месеца. Организацията в област Смолян и в МБАЛ- Смолян е на изключително добро ниво, посочи здравният министър след среща с ръководството на областната болница и медици от първа линия в борбата с COVID-19.

Здравният министър чу исканията на протестиращите медицински сестри

При посещението си в Смолян проф. Ангелов е провел среща и с Мая Илиева, представител на протестиращите в София медицински сестри. Според министъра при протеста се цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси, тъй като нито един от служителите в МБАЛ- Смолян не е поставил исканията на протестиращите. Колегите /от МБАЛ- Смолян/ бяха много изненадани от исканията на синдиката, който представлява г-жа Илиева и не припознават техните искания, допълни проф. Ангелов.

В областната болница в момента са настанени 24 пациенти с положителна коронавирус инфекция, излекуваните досега са 102-ма, посочи министърът, цитиран от БТА. Относно сключването на договори с общинските болници по клиничната пътека за коронавирус, здравният министър посочи, че е взето решение да се допуска болница да ангажира на граждански консултантски договор специалист по инфекциозни болести, ако липсва инфекционист в лечебното заведение. Такъв договор ще бъде сключен в болницата в Добрич. С това решение ще се подпомогне дейността на структури в страната, които нямат инфекционист на трудов договор. След подписване на гражданския договор, ще стане възможен и договор по 104-а клинична пътека.

Здравният министър днес ще бъде в Смолян

В лечението на ковид инфекцията в световен мащаб имаме изключително голям напредък, особено по отношение на ваксините, посочи проф. Ангелов. Във връзка със съобщението на ЕС, че се планира закупуването и гарантирането на 900 милиона ваксини, за българските граждани ще бъдат осигурени 2 млн. ваксини, когато бъдат готови и регистрирани на територията на Съюза.

Данните за спад на случаите на коронавирус през последните 2 седмици не са достатъчен индикатор, за да кажем, че епидемията намалява, коментира министърът. В отговор на журналистически въпрос за очакван втори пик през зимния сезон, проф. Ангелов заяви, че системата е готова за епидемията през зимния сезон, а никой не може да отговори дали предстои втори пик. Готвим се за втори пик, за увеличаване на заболелите през есента, готвим системата в тази посока, с обезпечаването с лични предпазни средства, консумативи, допълни здравният министър. Системата е готова за есента, категоричен е министър Ангелов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3107 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2020.08.18 | 19:53

11
shte pisha az kakto si iskam grobarska mastio I az ne sam vinovente tce ti si prost seliak i ne poznavash latinskite bukvi.a maika mi otdavna e vav groba no az shte go sloja na dashteriati ta da zapocnete da uvajavate kumonistite cialata ti prosta familia.
Ижз

2020.08.18 | 20:03

12
Ехооо, научи малко български преди да даваш акъл, разбирам, че сте придошли отвън, но все пак се съобразявайте!

2020.08.18 | 19:29

10
Ангелов е символ на шуробаджанащината, доказателства, тъй го познавам от както беше студент: 1. Не беше студент по медицина и завърши с "връзки" и по същият начин го взеха за докт-т 2. Като студент казваше че ще стане директор и позна, даже за нула време стана и доц.и проф. на гърба по заслужили и по умни от него 3. Като студент беше избран с връзки за председател на студентска комисия за настаняване в общежитията и тогава извършил рекет.

2020.08.18 | 18:02

7
grobarski smeshnik koi se interesuva ot tvoite medicinski interesi med sestrite se interesuvat da si zashtitiat zaplatite koito iskat da polucavat glupavo grobarska izcadie.
К. У. Р за БСП

2020.08.18 | 19:09

9
ПИШИ НА КИРИЛИЦА БЕ дА Е.ба майка ти к.урвенска и на спосрнския болшевик!

2020.08.18 | 17:23

4
RADEV E TERORIST NOMER 1. V EVROPA NIKOI NE GO ZELAE

2020.08.18 | 18:17

8
raztrel
Цв.

2020.08.18 | 17:51

6
Разбрахме очевидното.
За нищо не ставаш

2020.08.18 | 16:40

1
Сестрите не протестират . Те са на работните си места. Протестират малоумните до Манолова. Боже , и тази Манолова ,тази искаше да стане кмет на София......

2020.08.18 | 17:25

5
Иване, на мързеливите клюкарки се плащат трохи щото не вършат нищо. Познавам много добре платени сестри в България, които са високоспециализирани и работят много, те НЕ протестират. Това са на сестра Галева отрепките
Иван

2020.08.18 | 17:14

3
На сестрите се плащат трохи -по решение на лекари и директори на болници.

2020.08.18 | 16:56

2
Да, министърът най-сетне разбра - протестите са на клакьорките на манолова, добре че не стана кмет наистина, кой знае по колко лева на ден им плаща, те тези сестри от този "синдикат" май изобщо не работят, а само искат и лъжат!

Добави коментар

Водещи новини