Асоциация настоява за достойно заплащане на труда на анестезиолозите, работещи с новородени с лицеви аномалии

  • 20 декември 2019 13:21

  • 238
  • 0
Асоциация настоява за достойно заплащане на труда на анестезиолозите, работещи с новородени с лицеви аномалии
© gettyimages

Асоциация "Лицеви аномалии" настоява за достойно заплащане на труда на анестезиолозите, работещи с новородени с лицеви аномалии. От организацията припомнят, че в Отделението по пластично-възстановителна хирургия за деца в УМБАЛ "Св. Георги" се лекуват 90 на сто от пациентите с вродени лицеви аномалии в България.

От националната пациентска организация напомнят, че сега се използват две клинични пътеки за осигуряване на хирургичното лечение - едната за 900 лв. и другата за 1700 лв.

Към момента новородените и децата до 1 година получават първично лечение, което се изпълнява по по-ниско платената клинична пътека. Голяма част от стойността на всяка пътека се задържа от болницата за присъщите ѝ разходи. За заплащане на труда на екипа - оператор, анестезиолог, медицински сестри и санитари от всяка клинична пътека остават под 20 на сто от стойността на пътеката.

Д-р Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

В единствения специализиран център в Пловдив проблемът с анестезиолозите съществува от много години. Асоциацията на родителите на деца с лицеви аномалии, досега намира начин да осигури средства и с допълнителен договор двама детски анестезиолози осъществяват тази дейност. За сравнение - заплащането на труда на анестезиолога при хирургия за новородени с други аномалии в детската хирургия е между 400 - 500 лв. на анестезия. За това от организацията настояват да се създаде отделна клинична пътека или да има подраздел за хирургия за новородени с лицеви аномалии или вродени лицеви тумори специално за деца на възраст до 1 година, като стойността и е не по-малка от 4000 лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини