Лекари настояват НЗОК да диференцира заплащането на физиотерапията на пациентите

25 октомври 2019 14:52

Лекари настояват НЗОК да диференцира заплащането на физиотерапията на пациентите
©
387 0

НЗОК трябва да увеличи и да диференцира пътеките за рехабилитация на пациентите според вида и тежестта на заболяването, каза днес във Варна проф. Елена Илиева, ръководител на клиника в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, която е сред лекторите на националната конференция по физикална и рехабилитационна медицина, провеждаща се в курорта "Св. Св. Константин и Елена", предаде БТА.

В момента клиничните пътеки за рехабилитация на пациентите са изключително ниско остойностени, посочи Илиева.

По думите ѝ една пътека обхваща много заболявания, независимо дали случаите са тежки или не. Освен това най-често болните имат право на физиотерапия в рамките на една седмица, което е крайно недостатъчно. Пациенти с инсулт или с гръбначно-мозъчни травми имат право на процедури по 7 дни два пъти в годината, а в другите европейски страни продължителността на болничната рехабилитация е минимум 20-30 дни, посочи Илиева.

По думите ѝ затова е нужно да се направи диференциация на клиничните пътеки според тежестта на заболяването. Освен това касата би следвало да плаща на ден, а не на седмица. Малко по-добре е заплатена рехабилитацията при децата с проблеми в областта на неврологичните увреждания, допълва д-р Татяна Ангелова, председател на Асоциацията на физиотерапевтите в България.

Тя уточнява, че те имат възможност да правят процедури всеки месец. Но като цяло сме длъжници на децата, защото тези адекватни грижи са само в една област, а за други заболявания не е предвидено нищо, допълва Ангелова.

Като проблем лекарите откроиха още застаряването на гилдията. По думите на проф. Илиева, средната възраст на докторите по физикална медицина в страната е над 50 години. Освен това има областни градове, в които работят по един или двама лекари, което е крайно недостатъчно. Проблем е и невъзможността на пациентите от малките селища да пътуват до големите градове, за да си правят необходимите им процедури.

Мая Йорданова
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини