Камарата на архитектите: Сградата за бъдещата детска болница е незаконна

  • 07 ноември 2019 16:45

  • 707
  • 0
Камарата на архитектите: Сградата за бъдещата детска болница е незаконна
©

Сградата за бъдещата детска болница е незаконна, което прави и обществената поръчка незаконна.

Около тази теза се обединиха представители на Камарата на архитектите в България /КАБ/. Ако се пристъпи към заложената програма, бъдещата детска болница ще е незаконен строеж поради несъответствие с Подробния устройствен план /ПУП/, каза Петкана Бакалова, заместник-председател на Камарата на архитектите в България по време на обсъждане на казуса. В дискусията участват архитекти, инженери, педиатри и други експерти. В ПУП се предвижда сградата да бъде съборена и да се построи нова болница. Укрепването на съществуващия строеж, дори и след време той да е узаконен, ще е в пъти по-скъпо, отколкото да бъде съборен и построена нова сграда, допълни тя. Към момента обществената поръчка "стъпва" само на констурктивна експертиза. Протоколите за изпитване на бетона и протоколите за армировката са направени преди 12 години, което се равнява на това да се предпише терапия на база изследвания отпреди 12 години, допълни тя. В заданието на обществената поръчка не се посочват животостпасяващи и инженерни системи, с които болницата трябва да е оборудвана. Не е указано и какъв енергиен клас да бъде сградата, което е основна характеристика. Предвиждат се 14 асансьора, но в случай на пожар или аварийно спасяване на пациентите от 390 легла, би трябвало да има специални асансьори, които да могат да работят при пожар и земетресение. Бакалова посочи, че сега се предвижда само 1 такъв асансьор.

Арх. Евгени Велев подчерта, че сегашният строеж според Общия устройствен план на София не може да съществува, тъй като зоната ограничава строежите над 20 м височина, а той е 36 м. През 2011 год. е одобрен ПУП за квартала, който предвижда на мястото на тази сграда да има 5-етажна нова болница. По думите му не е направен и транспортен анализ за достъпност. Болничните сгради не трябва да са по-високи от 8 етажа заради сеизмичността на района, каза инж. Емил Бойчев.

Сградата е строена в периода 1990 - 1994 год., за институт по педиатрия, а не за многопрофилна болница, каза авторът на проекта инж. Голев, който по-късно обясни, че се предвиждали и 600 легла в същата сграда. Той описа как е строена сградата и подчерта, че никой от Министерството на здравеопазването досега не му е предоставил резултата от обследването й.

Експертите изразиха съмнение кога и как е направено обследването на сградата. Арх. Емануил Марков, проектирал сгради за детски болници в чужбина, описа действията на различни държави по даването на заданията, по построяване на болници и призова колегията и правителството да разрушат сегашната конструкция.

На въпрос на лекарите, участващи в дискусията, колко време би отнело от възлагането на проектирането до разрешаването за експлоатация, специалистите се обединиха около срок от 3-4 години, без да се включи технологичното време за оборудването на болницата.

От КАБ ще изпратят отворено писмо до премиера, както и до институциите, отговорни за усвояването на средствата в страната ни. Вероятно след пет години ще трябва да се прави ремонт на ремонта, каза още Бакалова.

Последвайте канала на

БТА
707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини