Камарата на архитектите: Сградата на бъдещата националната детска болница е невъзможна, незаконна и опасна

  • 18 октомври 2019 14:48

  • 540
  • 1
Камарата на архитектите: Сградата на бъдещата националната детска болница е невъзможна, незаконна и опасна
©

Камарата на архитектите в България внесе жалба във Върховния административен съд да бъде спряна обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. Делото е насрочено за 11 ноември, съобщиха от камарата.

Камарата на архитектите е категорична, че сградата е невъзможна и незаконна в сегашното ѝ състояние. Най-важното - ще бъде опасна, смятат от организацията.

"Нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра", посочват от камарата.

През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване с Подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, напълно незаконни, допълват от камарата. От организацията отбелязват, че грубият строеж е започнат през 1978 г.

"За толкова време всяка сграда старее. 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и пек без никаква защита. Това означава, че процесите на износване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо", допълват от Камарата на архитектите в България.

В съобщението се отбелязва още, че експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод още през 2004 г. Тогава идеята за детска болница пак е на дневен ред и Народното събрание е поискало становища и доклади какво да се прави. Експертите казват, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти, допълват от камарата.

"Въпреки това през април 2019 г. МЗ прави задание и обявява обществена поръчка за довършване на строежа. Заданието за проектиране е непълно и некомпетентно. И отваря широко вратата за злоупотреби", заявяват от камарата.

"Специфичните инженерни системи и тяхната непрекъсната работа са жизненоважни и животоспасяващи във всяка болница. Електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, инсталации за кислород и други медицинските газове - качеството на инженерните системи предрешава битката за живота на болния. За тях обаче няма дума в заданието на Министерството на здравеопазването за проектиране и строителство на националната детска болница", допълват от камарата.

В заданието на МЗ не са и заложени по-високи от минималните изисквания за издържливост на сградата на силни земетресения, това да има собствено електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може функционира въпреки евентуални катаклизми навън.

"Няма никаква идея за броя на паркоместата, да не говорим за хеликоптерна площадка за спешните случаи. Няма мисъл за изграждането на топла връзка със съседната университетска болница "Майчин дом", допълват от камарата.

Според камарата този списък с пропуски, дефекти, разминавания и заложени недомислия на границата на криминалното може да бъде продължен. "Но и така е ясно, че бъдещата, чакана с десетилетия сграда на детската болница, ще е опасна за всички, които се нуждаят от нея", заявяват от Камарата на архитектите в България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
540 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2019.10.18 | 15:53

1

Построеното преди ,,демокрацията'' е качествено и годно поне още 200 години.Жалките корумпета реват за парички..

Добави коментар

Водещи новини