Камарата на архитектите иска вето на Закона за устройството на територията

  • 03 февруари 2021 11:34

  • 441
  • 2
Камарата на архитектите иска вето на Закона за устройството на територията
© Булфото

Седмица след промени в Закона за устройството на територията оценките за тях са разнопосочни. Според някои опасения законодателните изменения биха вкарали граждани и инвеститори в спорове. От Камарата на архитектите в България сезираха президента с настояване той да наложи вето върху поправките. Камарата на инженерите геодезисти също е изпратила свое писмо до държавния глава с молба за вето, за да се преразгледат спорните текстове.

Част от колегията счита, че е ограничаване на гражданските права собствениците и предприемачите да разполагат с имотите си по предназначение, обясни за БНР арх. Борислав Борисов, заместник-председател на Камарата на архитектите.

Един от дискусионните въпроси касае предложението разрешението за строеж да не се издава за обекти, за които уличната регулация не е ревизирана. Ревизирането на тази регулация е задължение на общината, не на собствениците на поземлени имоти, които могат да имат някаква инвестиционна инициатива, посочи Борисов.

„Някои колеги твърдят, че това ще стопира бизнеса и ще усложни инвестиционния процес, ще го оскъпи и дори ще доведе до увеличаване на административната тежест.“

Арх. Здравко Здравков: Няма да има амнистия за незаконните гаражи

Предложенията са се появили в Народното събрание между първо и второ четене, „изненадващо“, без да бъдат оповестени с проектозакона с възможност за обществено обсъждане, уточни арх. Борисов в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР.

Специалистът определи като ожесточена разгърналата се дискусия по текст от закона, който третира понятията за височина на сграда, отстояние и прочее. Тук страховете са свързани с екологични проблеми - намаляване на озеленяването и на чистотата на въздуха.

Последвайте канала на

Novini.bg
441 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Tanyaa18

2021.04.10 | 04:00

2
­­В­и­ж­­т­­е­­ ­­м­о­я­­т­­а­ ­­­т­­и­­й­н­ ­­­п­у­­­т­­­к­а­ ­­-­­ ­­­W­­W­­­W­­­.­­­B­­­G­1­­7­­­.­­­C­­L­­­U­­B­

2021.02.03 | 12:24

1
Инвестирайте в производства! Стига сте строили боксониери - има достатъчно!

Добави коментар

Водещи новини