В Спешната помощ в София работят само 12 педиатри

  • 22 октомври 2019 11:23

  • 362
  • 1
В Спешната помощ в София работят само 12 педиатри
© Novini.bg

В Центъра за спешна медицинска помощ в София работят 12 лекари педиатри. Това става ясно от отговор на здравния министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през на депутатски въпрос, свързан с обезпечаването на спешната помощ с кадри.

Той изтъква също, че за да се подобри материално-техническата база на систамата за спешна помощ и условията за труд, здравното министерство изпълнява голям инвестиционен проект "Подкрепа за развитието на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.С изпълнението на проекта ще се закупят 400 линейки с медицинско оборудване, необходимо за оказване на спешна медицинска помощ. Броят на линейките е съобразен с този на мобилните спешни медициски екипи в цялата страна, така че за всеки мобилен екип ще се осигури нова линейка, посочва Ананиев в писмения си отговор.

По проекта ще се извърши цялостна реконструкция на наличния сграден фонд, а на местата, където наличният не подлежи на реконструкция, ще се изградят нови сгради, добавя здравният министър.

Здравното министерство изпълнява и друг проект за подобряване на условията за лечение на спешните състояния, който има основна цел да се подобри качеството на предоставяната медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на проекта е 7 млн. лева. Предвидени са и обучителни курсове, предназначени както за педиатри, така и за останалия медицински персонал, свързани със спешни състояния в детската възраст, обяснява Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, цитиран от Дарик.

Той подчертава и че ежегодно се осигуряват допълнителни средства за подобряването на заплащането на медиците, като през 2019 г. увеличението е достигнало 63% спрямо изходното ниво през 2014 г. Здравният министър коментира и случай на паднало дете от скейтборд рампа на 15 септември, намираща се срещу УНСС.

Депутатката от БСП Анна Славова настоява, че линейка така и не е дошла, защото нямало педиатър, който да се отзове на сигнала, и пита Ананиев била ли е адекватна реакцията на Спешна помощ.

В отговор министърът обяснява, че наистина в момента не е имало свободен педиатричен екип, а случаят е бил определен като такъв с относителна спешност. Ананиев уточнява и че 16 минути след първия сигнал майката на детето е съобщила, че детето е раздвижило ръката си и тя ще го закара в "Пирогов". С това случая за ЦСМП София е приключил, завършва Ананиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
362 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХБ Китайска

2019.10.22 | 12:15

1

Браво на Фанфъка

Добави коментар

Водещи новини