Експерт: Промяната в изискванията няма да ощети хората с ТЕЛК

  • 21 октомври 2019 11:40

  • 631
  • 0
Експерт: Промяната в изискванията няма да ощети хората с ТЕЛК
© Булфото (архив)

„Няма основание за притеснение на хората с ТЕЛК заради това, че от догодина ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без специалисти по конкретно заболяване“. Това увери пред БНР д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК.

Тя подчерта, че и сега не във всички ТЕЛК-комисии има задължително присъствие на тесни специалисти.

„Тесните специалности в медицината са около 50. Никога не е имало изискване една комисия да се състои от 50 души лекари. Това е абсолютно невъзможно. Винаги е имало изискване в ТЕЛК да има специалист по профила на заболяванията на лицата – имало е и ще има. Всъщност няма сериозна промяна. Имаше един малко неясен текст, който още когато излезе правилника, ходихме с г-жа Събева лично при министър Ананиев, който излезе с ясен и недвусмислен текст за това как да се тълкува въпросната точка. Практически новина няма – няма промяна“, коментира Холевич.

По думите на председателя на Сдружението на лекарите от ТЕЛК, едно решение на комисия е валидно, когато има три подписа на лекари. „Ако обаче единият лекар отсъства по някаква причина, пациентът трябва да бъде върнат“, добави тя.

Според Боряна Холевич няма как да бъдат привлечени лекари в тези комисии при сегашното заплащане, при непрекъснатото охулване и оплюване и при постоянните псевдореформи.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, също не вижда място за притеснение: „Пациентите няма да бъдат лишени от това техните документи да бъдат прегледани от специалист. Нищо не се е променило. Специалистите в ТЕЛК работят по методика, която определя вида и степента на увреждането спрямо документите на пациента“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
631 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини