Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията

Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности.

Заради заболяванията си Красимира е със 75% намалена работоспособност. Една от диагнозите й е астма, което налага задължителното присъствие на белодробен специалист при явяване пред ТЕЛК комисия.

„В деня, в който съм на ТЕЛК, ако там не е белодробната лекарка, ме викат още веднъж. Така чакам няколко дни. Случвало ми се е и седмица да чакам”, заяви пред Нова телвизия Красимира Кръстева.

Проблемът идва от недостига на специалисти в цялата страна, а Монтана не прави изключение. „Аз не вярвам някой да дойде да работи в ТЕЛК-овете, защото работата е много, а заплащането е много малко”, коментира д-р Никола Петров.

За кадровия дефицит в системата на медицинската експертиза признават и  здравните власти.

„Лекарите специалисти в България са изключително малко на брой и практически няма как да бъдат осигурени в ТЕЛК съставите”, посочва д-р Цветолюба Генкова от дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването.

Затова от догодина ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без специалисти по конкретното заболяване. „С възможност за заменяемост, така че да създадем по-голяма гъвкавост”, казва още тя.

Лекари от ТЕЛК обаче предупреждават, че промените ще доведат до нови проблеми. „Трудности в обективизиране на оценката, тъй като ги няма тези специалисти и това ще затрудни ли повече работата на ТЕЛК-овете. Колкото по-тесни са специалистите, толкова по-обективна ще е оценката”, каза Никола Петров.

От необективна оценка се притеснява и Красимира. Жената се тревожи, че процентът й инвалидност може да бъде намален. „Комисията не смятам, че ще може да прецени реално”, каза тя.

От здравното министерство уверяват, че липсата на тесни специалисти няма да е в минус на пациентите. „Няма как това да доведе ощетяване. На практика, това, което трябва да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една пълна и достатъчно подробна медицинска документация”, категорична е Цветолюба Генкова.

Промяната ще стане факт от януари догодина, а очакванията са времето за придобиване на експертно решение.

Коментари

  1. 2019.10.20 | 10:27

    Тенджерата е пробита и всички го знаят. Някои доктори изписват ТЕЛКОВЕ на цялата си фамилия. Някой взимат месечна издръжка за лекарства за болести които нямат. Прави здрави мадами слизат от огромни джипове и нахълтват в поликлиника обикновена със самочувствието на богиня да си вземе фалшивите документации сътворени от ЕДИН продажен доктор. За оня убиец със стендовете да не говорим, че още е на свобода. Така изтичат парите на Касата и докторите се стискат за едно направление. Да не се разболяваш в края на месеца. Мълчаливото ни наблюдение е не по-престъпно от тези които се възползват.

  2. 2019.10.20 | 09:33

    Изморихте Народа бе.

  3. 2019.10.20 | 09:06

    Не е толкова трудно да се организират,колкото го правят. Може в даден ден или дата на месеца да идва тесен специлист и когато се изпращат писмата да се съобрязяват с това положение. Аз бях свидетел как в Димитровград за пореден път връщаха хора.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет