Стара Загора остава без анестезиолози

  • 10 април 2013 21:44

  • 1788
  • 0
Стара Загора остава без анестезиолози
©

Най-голямата болница в област Стара Загора е заплашена до остане без анестезиолози, след като на 10 април 18 от квалифицираните лекари отказаха да подпишат заповедите си за преназначение, съобщи Нова телевизия.

До ситуацията се стигна след решението на изпълнителния директор д-р Петър Атанасов, с което двете досега действащи структури по интензивно лечение се сливат в една нова клиника. През юни 2012 г. двете големи болници в града – многопрофилната и университетската се обединиха и това доведе до промени в състава и ръководството на отделенията.

Заповед на министъра на здравеопазването от 5 април гласи, че в МБАЛ Университетска в Стара Загора се сливат двете дублиращи се структури – Отделение по анестезиология и Клиника по интензивно лечение. В резултата на това се създава ново звено, което се оглавява от началника на досегашната клиника доц. Живко Караколев. По думите му всички лекари могат да запазят работните си места.

„От днес нататък, който не подпише договор, няма право да работи юридически и физически в болницата”, обясни доц. Караколев.

Повечето специалисти досега работеха в отделението по анестезиология. Те не са съгласни с императивния административен акт.

Началникът на Отделението по интензивно лечение д-р Атанас Бадов изрази убеденост, че никой няма да подпише заповедта си за преназначаване или командироване.

Така болницата, която има нужда от 30 анестезиолози, засега остава с 10. Това са лекарите, които до момента са работили в Клиниката по интензивно лечение.

Липсата на анестезиолози в една болница означава не само, че не могат да се поемат спешните дежурства, а и че се блокират всички планови операции.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини