Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето

  • 05 юли 2024 11:49

  • 323
  • 1
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето
© Novini.bg/ Canva

Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето отчитат лекари. Най-разпространени са ентеровирусите.

Обичайно в разгара на летния сезон се наблюдава увеличение в броя на пациентите пред кабинетите, като сред най-засегнатите са децата. Д-р Пламен Панайотов работи като общопрактикуващ лекар в Бургас като голяма част от пациентите му са деца. Според него причината за повишения ръст на стомашно-чревните заболявания е свързан с високите температури, които много лесно активират вирусите.

"Обикновено това са инфекции, които се предават чрез контакт и някои чрез въздушно-капков път. Протичат понякога с висока температура, с оплаквания от стомашно-чревния тракт като гадене, повръщане, разстройство. Дехидратацията настъпва много бързо. Много в желателно детето веднага да се консултира с лекар", съветва д-р Пламен Панайотов.

Един от начините да се предпазим от вирусни и бактериални инфекции е спазването на лична хигиена.

РЗИ: Водата на проблемния Офицерски плаж във Варна е чиста

"Важното: миенето на ръцете, миенето на плодовете. Там, където имаме съмнение, че храната е стояла твърде време на горещо, на топло, да не се консумира, защото има риск от стомашно-чревни оплаквания", напомня той.

Ако отиваме на почивка край морето, задължително е да сложим в багажа си някои медикаменти.

"Това, което можете да сложите без да се замисляте, са температуропонижаващи неща, противовъзпалителни, задължително нещо, което да хидратира - хидратиращи продукти, както и някакъв пробиотик", съветва Васил Ходжев, магистър фармацевт.

Елена Дубарова казва, че разчита на хомеопатични лекарствени средства като превенция в борбата с вирусите.

"Като започнете, най-простото - от състояние, в което ти става лошо в автомобила и се стигне до обикновените чревни вируси или включително грип", споделя тя пред БНТ.

Лекарите съветват още, при симптоми на вирусни инфекции, да не се приемат антибиотици.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
323 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.05 | 14:50

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини