Обявиха епидемия от морбили в окръг на Босна и Херцеговина

  • 30 май 2024 09:32

  • 221
  • 0
Обявиха епидемия от морбили в окръг на Босна и Херцеговина
© Novini.bg/ Canva

В окръг Бръчко, Североизточна Босна и Херцеговина, е обявена епидемия от морбили, след като от началото на годината са регистрирани 112 случая на това заразно заболяване, съобщи  агенция СРНА. 

Ръководителят на правителствения департамент по здравеопазване Асмир Муянович заяви, че след обстоен анализ е взел решение за обявяване на епидемия.  Ясмина Чехич Лялич, лекар от отдела за обществено здравеопазване на Бръчко, заяви, че 28 пациенти са на възраст под две години, 27 са на възраст под 5 години и 52 са на възраст под 18 години, а петима пациенти са на възраст над 18 години. До момента няма смъртни случаи, а 24 заразени са хоспитализирани, предаде БТА.

Лялич отбеляза, че най-ефективната превантивна мярка е ваксинацията срещу морбили и че ваксинационният обхват през 2023 г. е 52 процента, напомняйки, че ефектът на колективния имунитет се постига при 95 процента ваксинирани.  

"От общия брой на заболелите приблизително 92 пациенти не са ваксинирани, четирима са напълно ваксинирани, а 16 са получили непълни ваксини“, уточни Лялич. 

Случаите на морбили в Европа продължават да се увеличават

Епидемиологът Адрияна Гъргич, началник на хигиенно-епидемиологичната служба на здравния център в Бръчко, съобщи, че поради новата ситуация в Детския диспансер ваксинирането с MMR ваксини (срещу морбили, заушка и рубеола - б.ред.) е разширено и разполагат с достатъчен брой дози от тази тривалентна ваксина.  Тя призова всички родители, които са пропуснали ваксинацията и те ако в момента са здрави, да ги заведат за ваксинация.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини