Коклюш: Лекари спасиха живота на бебе на 22 дни

  • 13 май 2024 13:44

  • 565
  • 1
Коклюш: Лекари спасиха живота на бебе на 22 дни
© Novini.bg/ Canva

Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения от заболяването беше спасено след денонощна борба за живота му и триседмично лечение в Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Навременното диагностициране и високоспециализираните дейности, предприети от медицинските специалисти, оказват решаващо значение за справяне с инфекцията и настъпилите усложнения.

Новороденото бебе постъпва в интензивното неонатологично отделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография установява данни за лобарна пневмония с възпалителна активност. Поради отрицателна серология за обичайните инфекции на бебето е направен PCR тест за коклюш, който се позитивира. Неонатолозите своевременно започват насочено лечение за коклюшната инфекция. Налага се включване на допълнителни антибиотици и медикаменти заради повишаваща се по време на престоя възпалителна активност и изключително завишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция. Детето има необходимост от подпомагане на дишането и кислородотерапия. Въпреки интензивното лечение то развива полиорганна недостатъчност, засягаща белия дроб и функцията на сърцето.

„След триседмично лечение, в рамките на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване“, посочи д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология.

Предвид изключително тежкото протичане на заболяването при бебетата тя посъветва бременните жени да се имунизират срещу коклюш между 27 и 36 гестационна седмица. Целта е да се постигне защита на новородените чрез пасивно придобит от майката имунитет до момента на получаване на първа доза ацелуларна коклюшна ваксина от бебето, която вече ще започва от шестата седмица от раждането му.

Д-р Масларска препоръча ограничаване на контактите на новородените с външни лица и голям кръг от хора, както и ваксинация на възрастните в близък контакт с тях. Също така при възникване на симптоми родителите веднага да потърсят лекарска помощ и да не изчакват, защото изчаквателното поведение може да бъде фатално.

Отделението по неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда притежава най-високото трето ниво на компетентност. Възможностите за бърза и комплексна диагностика, квалификацията на екипа и високотехнологичното лечение позволяват денонощен прием на тежко болни, недоносени и рискови бебета от цялата страна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
565 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:18

1
❤️ Г­­­о­­р­­­е­­­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­­­м­­и­­­ч­е­­т­­а­­­ ­в­­­и­­ ­о­ч­­а­­­к­в­­­а­т ­-­ X­­­1­­8­­­.­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини