Има ли достатъчно ваксини против коклюш?

  • 23 април 2024 16:08

  • 1409
  • 4
Има ли достатъчно ваксини против коклюш?
©

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил бяха представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание днес, предаде репортер на Novini.bg.

Депутатите изслушаха ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-много заразени с коклюш има в София, Стара Загора, Кюстендил, Варна и Бургас, обясни преди ден директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. „Рано е да се говори за епидемия у нас”, подчерта тя.

Колкото до двете новородени от Кюстендил, които са били в предимунизационна възраст и са починали от усложнения от инфекцията през няколко дни. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че родителите са потърсили медицинска помощ със закъснение.

Доц. Кунчев: Ако училищните власти преценят, може да се премине към онлайн обучение

От здравното министерство съобщиха, че са изпратени инструкции към личните лекари да проследят кои от подлежащите на имунизация срещу коклюш не са обхванати и да извършат такава ваксинация.

„Има достатъчно ваксини за деца от 2 месеца до 2 години срещу коклюш. Осигурени са необходимите количества. Имаме добро покритие - 92,4% имунизационно покритие. Заболяването протича и при ваксинирани и при неваксинирани”, обясни министърът на здравеопазването д-р Галя.

Заболяването протича и при ваксинирани и при неваксинирани, поясни Кондева. Според нея взетите мерки от страна на министерството са, че от началото на април са изпратили писма до РЗИ, а лекарите да направят преглед на списъците с цецата, които подлежат на имунизация.

Осигурени са тестове за диагностика, каза тя и добави, че са в Националния център по заразни и паразитни болести, както  и в Столичното РЗИ. Въведени са критерии на кого да се прави диагностиката, обясни министърът на здравеопазването.

Тя припомни, че по-рано днес заедно с премиера Димитър Главчев са взели решение новородените да могат да се ваксинират по-рано - още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар след втория месец.

Според нея здравното министерство анализира ежедневно какво е разпространението. "Всеки болен трябва да подлежи на самоизолация. Контактните се поставят под медицинско наблюдение. В училище, детска ясла, засегнатите ученици са под медицинско наблюдение. Групата се поставя под карантина в рамките на детското заведение или училище", обясни тя.

По думите на Кондева експертният съвет по имунизации предстои да излезе със становище за имунизирането на бременните жени. Кондева обясни, че в него участват специалисти.

Директорът на Националния център проф. Ива Христова обясни, че са обучени още специалисти, които да правят тестовете за коклюш и имат готовност за поемането на още проби. „Към момента за прилагане на PCR тестове са обучени от столично РЗИ, предстои обучаването на специалисти от други заведения”, каза Христова.

На въпрос каква е цената на един PCR тест за коклюш, здравният министър обясни, че е между 25 и 30 лв. Тя отново повтори, че има осигурени тестове, но пациентите трябва да отговаря на определени критерии. 

Кондева обясни, че ще бъде обсъден въпросът дали може деца да бъдат ваксинирани, макар да не са навършили възрастта. Според нея ваксинацията се извършва в годината, когато се навърши определената възраст, а не няколко месеца по-рано.

Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов попита здравния министър колко броя ваксина има.  650 дози от Бустрикс има на свободния пазар, в петък очакваме още 2 хил. дози, които ще бъдат разпределени в понеделник. Другите са в склада на МЗ, каза тя.

10 или 12 хил. теста са предвидени да има, добави Кондева.

Проф. Христова обясни, че има между 2 и 5 хил. теста в Националния център по заразни и паразитни болести.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1409 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.04.23 | 22:04

4
Еx, как не ги обесихме тия!
ЕТА.НЕ

2024.04.23 | 17:44

3
ПРАВДА.БЛЯДЬ.ВАКЗАЛНИ.ЧТО.ЛИ?
АМА

2024.04.23 | 17:43

2
РАЗБИРАСЕ.ЧЕ.ИМА.МРАКОБЕСНИЦИ

2024.04.23 | 17:34

1
Все по-ваксинирани = все по-болни и все по-ялови

Добави коментар

Водещи новини