Клетки в носната кухина помагат на децата в борбата срещу COVID-19

  • 15 април 2024 18:14

  • 935
  • 2
Клетки в носната кухина помагат на децата в борбата срещу COVID-19
© Gettyimages

Децата по-рядко от възрастните развиват тежка форма на COVID-19, тъй като клетки в носната им кухина се борят по-добре с вируса, сочи изследване на британски специалисти, цитирано от БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33006

Направените от изследователите лабораторни тестове са показали, че клетките в носната кухина на възрастните съдържат 100 пъти повече вирус през първите няколко дни след инфекцията.

Лабораторното откритие може да обясни защо COVID-19 засяга най-сериозно възрастните хора, а децата рядко се разболяват тежко.

COVID-19 води до по-ниско IQ, показва ново изследване

Според авторите на изследването антивирусните лечения трябва да бъдат съобразени с различните възрастови групи.

Носът е първото място, на което COVID-19 попада в организма. Това е и причината учените да искат да разгледат подробно какво се случва в тази т. нар. фабрика за производство на вируси. 

Изследователите са анализирали клетки от лигавицата на носа на здрави хора от три различни възрастови групи - под 12 години, между 30 и 50 години и над 70 години.

След това те са отгледали в лабораторни условия клетките от носа, заразили са ги с новия коронавирус и са ги наблюдавали отблизо.

Три дни по-късно, разгледани под микроскоп, т.нар. назални епителни клетки, взети от деца, са им осигурявали бърза защита срещу вируса и са намалили вирусния товар.

Защитният ефект е бил по-слабо изразен при индивидите на средна възраст, докато при над 70-годишните е имало повече вирус, по-голямо вирусоотделяне и повече щети.

Ръководителката на изследването д-р Клеър Смит от Университетския колеж в Лондон, обяснява, че възрастта влияе върху баланса на клетките в носа, което води до "вреден и нефункционален процес на възстановяване" при по-възрастните хора.

Това може да се дължи на факта, че с течение на времето при тях излагането на вируси и съответно на инфекциите са били повече. 

Рискът от тежко заболяване от COVID-19 нараства с възрастта, поради което във Великобритания се предлага ваксина на хора над 75 години, както и на всички в домовете за възрастни или на хора с отслабена имунна система.

Д-р Смит отбелязва, че откритията на екипа й, публикувани в "Нейчър Майкробайолъджи" (Nature Microbiology), подчертават колко е важно да се взима предвид стареенето, когато се разглеждат лечения и терапии.

Следващата цел на изследователския екип е да проучи как тялото и носната кухина реагират на други вируси, като например грипен и респираторен синцитиален вирус (RSV).

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
935 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:33

2
❤️ Г­­о­­­р­е­­щ­­и­­ ­м­о­­­м­­­и­ч­­­е­т­­­а­ ­в­­­и­ ­­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­т ­­-­­­ X­­­1­­8­­­.­­­F­U­­N

2024.04.15 | 22:50

1
Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:---> use.my/bman

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини