COVID-19 води до по-ниско IQ, показва ново изследване

  • 26 март 2024 15:54

  • 4687
  • 3
COVID-19 води до по-ниско IQ, показва ново изследване
© Getty images

COVID-19 оставя „незаличима следа“ върху здравето на мозъка, сочат многобройни проучвания, описани в статия от клиничния епидемиолог от САЩ Зияд Ал-Али. Той отбелязва, че болестта води неизбежно до намаляване коефициента на интелигентност (IQ) – с 3 до 9 пункта.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33011

Научният му труд е публикуван в специализираното издание Scientific American.

Епидемиологът изследва влиянието на заболяването от първите съобщения за болестта. Анализираните от него проучвания показват, че хората, прекарали болестта, са изложени на повишен риск от когнитивни дефицити, включително проблеми с паметта.

Ковид пандемията отмина, но вирусът продължава да циркулира

При по-леко протичане на болестта се наблюдават промени, съизмерими със 7 години стареене на мозъка. Други изследвания разкриват, че болните, които се нуждаят от хоспитализация или интензивни грижи, могат да развият когнитивни дефицити, които са еквивалентни на 20 години стареене.

Анализ, обединяващ данните от 11 проучвания, сочи, че болестта повишава риска от развитие на деменция при хора над 60 г.

Ал-Али цитира резултатите от образни изследвания, направени върху хора преди и след COVID инфекция. Те показват свиване на обема и променена структура на мозъка след заразяването. Ученият отбеляза, че аутопсия, извършена на починали от COVID-19, разкрива „опустошителни щети“ в мозъците им. Аутопсиите на хора, които са прекарали тежко заболяването, но са починали няколко месеца по-късно, показват, че вирусът все още присъства в мозъчната тъкан.

Наблюденията сочат, че по-сериозни дефицити се наблюдават сред заразените с вируса в ранната фаза на пандемията, когато доминираха вариантите „Делта“ и „Омикрон“.

Проучвания са установили, че при леко изкаран и бързо излекуван COVID-19 има спад, равен на 3 пункта загуба на IQ.

Заразените, които дълго са имали симптоми като умора и задух, имат 6 пункта загуба на IQ. Хората, които са били приети в интензивно отделение, имат 9 пункта намаление в коефициента на интелигентност.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
4687 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:29

3
❤️ Г­о­р­­е­­щ­­и­ ­­­м­­­о­м­и­­­ч­е­т­­­а­­ ­­в­­и­­­ ­­о­­ч­­­а­­к­в­­­а­­т ­-­­­ X­­1­8­­­.­­F­U­­­N
Хаха

2024.03.28 | 09:15

2
Сега простотията и тъпотия та с това ли ще се оправдава

2024.03.26 | 19:08

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини