Държавата ще покрива лечението на редките заболявания и след навършване на пълнолетие

  • 10 април 2024 14:54

  • 273
  • 1
Държавата ще покрива лечението на редките заболявания и след навършване на пълнолетие
© Getty images

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за здравето, свързани с лечението на редки заболявания, предаде БТА. Законопроектът, внесен от Кирил Петков ("Продължаваме промяната - Демократична България") и група народни представители беше подкрепен единодушно и на двете гласувания.

С измененията се предлага лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-годишна възраст на пациента, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след пълнолетие до приключване на лечението. Според вносителите по този начин ще се гарантира достъпът до лечение и ще се осигури неговата непрекъснатост за тези пациенти, независимо от тяхната възраст.

По време на разискванията Георги Гьоков от "БСП за България" каза, че недостатъчното познаване на редките болести е предпоставка за забавяне при поставяне на диагнозата и допускане на усложнения, както и, че има недостиг от лекари специалисти и немедицински терапевти с опит в тази област. Това води до риск от късно започнато или погрешно лечение, добави той. По думите му действащите в момента разпоредби на Закона за здравето не предвиждат правна възможност за заплащане на лечението на пациентите с редки заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване след навършване на 18-годишна възраст. Гьоков заяви, че тези промени са наложителни.

Има закъснение при прилагане на терапиите за редки болести в България

Има списък с редките заболявания като не става дума човек да се разболее от рядък тип вирус или бактерии, каза Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" (ИТН). Той обясни, че огромната част от тези заболявания са генетични и за цял живот. По думите му е почти невъзможно човек, който страда от такъв тип заболявания да получи някакво подобрение през живота му и затова се нуждаят от специфично лечение. Смятам, че този закон е една добра първа стъпка за покриване на нуждите на тази пациентска група, добави Чорбанов.

Димо Дренчев от "Възраждане" призова Министерството на здравеопазването и тези, които се занимават с изработването на законите, свързани със здравеопазването да променят Закона за лекарствените средства така, че най-вече лекарствата за редките заболявания, които се разрешават за употреба в България, да минават през по-лесна процедура.

Той уточни, че целта е да са по-достъпни на пазара тези лекарства, които засягат един или двама души, за да може разходите на обществото да не са толкова високи. Осем милиона до края на годината не изглеждат нищо, но догодина ние ще натрупаме нови 12 млн. лв., после още, каза Дренчев и обясни, че в крайна сметка ще плащаме на компаниите, които са лицензирали някакво лекарство в целия свят, огромни суми за нещо, което не е толкова трудно да бъде произведено от нашата фармацевтична индустрия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
273 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 05:10

1
❤️ Г­о­­­р­е­­­щ­и­­ ­­м­­о­м­­­и­­­ч­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­­­ ­­о­­ч­а­­к­в­­а­­­т ­­-­­­ X­1­8­.­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини