Проучване: Химикалите, използвани за огнезащита, повишават риска от рак

  • 02 април 2024 14:58

  • 3194
  • 1
Проучване: Химикалите, използвани за огнезащита, повишават риска от рак
© Gettyimages

Химикалите, които се добавят към горими материали, за да ги направят по-устойчиви на възпламеняване, значително повишават смъртността от рак. Това сочи ново изследване, според което хората, имали повече досег с такива химични елементи, са изложени на по-висок риск от развитието на болестта.

"Доколкото ни е известно, това е първото проучване, което изследва връзката между забавителите на горенето и смъртността от рак", казват пред Си Ен Ен изследователите.

По думите им през 2003 г. са анализирани нивата на химикалите в кръвта на 1100 американци.

Внимание! Все още има опасно високи нива на вреден химикал в някои пластмасови изделия

17 години по-късно резултатите били сравнени със смъртните актове на тези, които загубили живота си след тежка битка с рака. Така учените установили връзката между заболяването и противопожарните химикали.

Всеки един огнезащитен химикал съдържа в себе си полибромирани дифенилови етери, които са по-известни като ендокринни разрушители.

Освен че причиняват рак, те объркват и хормоналния баланс в тялото, свързани са с негативни промени в кръвната захар, водят до диабет, затлъстяване, репродуктивни проблеми, както и нарушения в неврологичното развитие нарушения в неврологичното развитие, предаде БТВ.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ повечето американци имат тези ендокринни разрушители в кръвта си в нива, които са около 10 пъти по-високи от тези, установени при хората в европейските страни. 

Производителите на тапицирани мебели, седалки за автомобили и дори някои бебешки артикули използват забавители за горене при изработката им. Дори електрониката и кухненските уреди могат да бъдат покрити с химикали, за да се намали вероятността от пожар.

Дълги години тези химични съединения са се извличали от депата за отпадъци, като са замърсявали въздуха, почвата, подпочвените води, реките и потоците.

Изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ установява, че замърсителите достигат до нас най-вече от праха, някои потребителски продукти и особено в храни с високо съдържание на мазнини.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3194 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.02 | 15:47

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини