Удря ни брутален парагрип

  • 01 март 2024 18:26

  • 37320
  • 5
Удря ни брутален парагрип
© Bulphoto (архив)

Парагрип ни удря след сезона на инфлуенцата. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болсти.

Циркулацията на вирусите у нас всяка седмица следят специалистите от Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“.

И докато изследванията през през последните седмици ясно показват, че случаите на инфлуенца намаляват значително, то вече се появява така нареченият парагрип. Този тип вируси носят това наименование заради морфологичното и биологичното си сходство с вирусите на грипа. Парагрипът може да протича леко, но и да доведе до ларингит, бронхит и пневмония, обясняват лекарите, пише Телеграф.

Проф. Кантарджиев предупреди: В края на грипната епдемия обикновено боледуват по-възрастните

За отминалата седмица в лабораторията са изследвани 74 клинични проби на хоспитализирани пациенти. Само в 15 от тях е засечен грип тип А. Три проби пък са били положителни за коронавирус. Изолирани са няколко случая на парагрипен вирус 2 и парагрипен вирус 3. Първият предизвиква ларингити. Той може да причини така наречения круп синдром, който засяга горните дихателни пътища, предимно ларинкса, което предизвиква характерна лаеща кашлица, дрезгав глас, а понякога и различни по степен прояви на дихателна недостатъчност.

Педиатрите в момента наблюдават повече ларингити сред децата. Парагрипният вирус 3 пък е свързан с развитието на пневмонии, бронхити и бронхиолити.

И докато инфлуенцата атакува най-вече през зимата, парагрипните инфекции най-често протичат през пролетта, лятото и есента. Повечето случаи на парагрип се срещат при малки деца, въпреки това параинфлуенца може да засегне всяка възрастова група. В момента сред малчуганите върлува и респираторно-синцитиален вирус, риновирус, аденовирус и бокавирус, показва изследването на пробите от болниците за миналата седмица.

Същевременно случаите на шарки сред децата продължават да нарастват. Само за отминалата седмица у нас са открити над 330 болни от скарлатина. От началото на годината бактериалната инфекция е повалила на легло 2153 деца. Само за седмица у нас пък над 700 малчугани са се разболели от варицела. Така от началото на годината в България са регистрирани 6215 случая.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
37320 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.03.04 | 10:41

5
МНОГО ГРИПОВЕ ЩЕ ВИ УДАРЯТ ФАРМА МАФИЯТА Е ГЛАДНА, ТЛЯБВА ДА СЕ НАХЛАНИ

2024.03.01 | 21:37

4
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo
Ей не се

2024.03.01 | 20:07

3
спряха ва... Извадиха всичко що има на лице... От 20 човека дето общувам, поне десет са с различни вируси и заболявания се изредиха, това не е нормално, всичко е изкуствено. Дано гpоб да няматe, тия дето ни избиватe и тpoвите живота
Благоизтезар

2024.03.01 | 19:03

2
НЕКОНТРИЛИРУЕМИ БАЗИ.ТАКА СТАВА. ЛАБОРАТОРИИ
Емѝ...Ибана съм-МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛА

2024.03.01 | 18:57

1
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР..

Добави коментар

Водещи новини