Удължиха грипната епидемия в Добричко

  • 13 февруари 2024 11:00

  • 285
  • 2
Удължиха грипната епидемия в Добричко
© pixabay

До 16 февруари е удължена грипната епидемия в област Добрич, която беше обявена първоначално за срок от 5 до 12 февруари. Това става ясно от съобщение на сайта на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Съгласно издадена в понеделник заповед въведените временни противоепидемични мерки ще важат до 16 февруари 2024 г. включително. Заповедта е съгласувана с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Няма промяна в разпоредените мерки. Преустановени са плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации при общопрактикуващите лекари, както и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ (с изключение за терминално болни пациенти) и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, като откритите болни деца се връщат по домовете. Не се допускат до работа заболели лица от персонала. В детските заведения и училищата се извършва засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията.

От утре отменят извънредните противоепидемични мерки в Софийска област

Регистрираната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) през седмицата от 5 до 11 февруари 2024 г. в град Добрич нараства на 214,38%оо (155 заболели) при 190,87%оо през предходната седмица (138 заболели). В три от възрастовите групи

По данни на медицинските специалисти е увеличено търсенето на медицинска помощ в спешните центрове, сентинелно набюдаваните практики, в специализираните кабинети по детски и вътрешни болести в ДКЦ в Добрич и в трите многопрофилни болници в областта.

По данни на Регионалното управление на образованието (РУО) от учебни занятия отсъстват средно 8% от учениците в областта. Не се предвижда въвеждане на грипна ваканция или дистанционно обучение.

Последвайте канала на

Калина Христова
285 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:33

2
❤️ Г­­­о­­р­­­е­­щ­и­ ­­­м­­о­­м­и­ч­е­т­­­а­ ­в­и­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­­­в­­­а­т ­-­ X­­1­­8­.­­­F­­U­­­N

2024.02.13 | 12:55

1
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст, това подобри се.кса ни и спаси брака ни. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини