Учени установиха какво причинява "мозъчната мъгла" при пациенти с дълъг COVID-19

  • 25 февруари 2024 17:16

  • 2631
  • 2
Учени установиха какво причинява "мозъчната мъгла" при пациенти с дълъг COVID-19
© pixabay

Учени от "Тринити колидж" в Дъблин и изследователи от FutureNeuro са достигнали до важно откритие, което дава яснота за състоянието, известно като "мозъчна мъгла" и когнитивните нарушения при някои пациенти с дълъг COVID-19, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Nature Neuroscience.

Известните и описани досега симптоми на продължителната инфекция COVID-19 са почти двеста, като повечето пациенти се оплакват предимно от умора, задъхване, проблеми с паметта и мускулни болки. Преобладаващата част от пациентите с COVID-19 се възстановяват напълно, като продължителността на симптомите над 12 седмици се счита за дълъг COVID-19. От пациентите с този тип на инфекцията под 50 на сто имат неврологични оплаквания като умора, "мозъчна мъгла" и когнитивни нарушения, допълва БТА.

Учени в Австралия установиха как COVID-19 поразява мозъчните клетки

Авторите на изследването са установили, че при пациентите с "мозъчна мъгла" се наблюдава нарушение в целостта на кръвоносните съдове на пациентите.

"За пръв път успяхме да докажем, че спукани кръвоносни съдове в човешкия мозък в комбинация с хиперактивна имунна система може да са водеща причина за "мозъчната мъгла", свързвана с дългия COVID, каза проф. Матю Кембъл, преподавател по генетика в Тринити колидж и главен изследовател на FutureNeuro.

Изследването е започнало в разгара на пандемията през 2020 г. върху пациенти с дълъг COVIDи с болни, хоспитализирани в болница "Сейнт Джеймс" в Дъблин.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2631 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...патриот анален съм -МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО

2024.02.25 | 18:05

1
Ще , духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество....ААААХХХ..ИБАХА МЕ...ПРЪЦ....МЯУУУУ.....Слава Украини ✌
санитаря от ловеч

2024.02.25 | 18:17

2
добре, люляк, аре сега обратно на леглото.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини