България между огнища от епидемии: Коклюш от Запад, морбили от Север

  • 18 февруари 2024 09:39

  • 808
  • 3
България между огнища от епидемии: Коклюш от Запад, морбили от Север
© Pixabay

България се намира между няколко огнища на епидемии. Съседна Румъния обяви война на морбилито, а в Сърбия и Република Северна Македония се борят с коклюш.

Болестите вилнеят заради ниското имунизационно покритие в съседните ни страни. Според българските здравни власти и ние сме заплашени от морбили, защото нашата колективна защита като общество също не е оптимална. С първа доза срещу морбили, паротит и рубеола са защитени 91,2% от децата, а с втора доза - едва 87,2%, което е по-ниско от нужните 95%.

Четири бебета са починали от коклюш, наричан „100-дневна кашлица“, в Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Те са били настанени в Института за майка и дете "Д-р Вукан Чупич". Едно дете е на респиратор и е с опасност за живота, каза д-р Владислав Вукоманович, кардиолог и управител на педиатричната клиника на института. Той подчерта, че малки деца и бебета до четири месеца могат да развият тежка клинична картина, която досега е завършила със смъртен изход при четири деца. В Белград са регистрирани 70 деца, позитивни на коклюш, като две трети от тях са хоспитализирани.

„100-дневната кашлица“ се вихри и в Република Северна Македония. Комисията по инфекциозни болести e взела решение да препоръча на здравното министерство да обяви епидемия от коклюш на територията на Скопие, съобщи председателят на комисията д-р Александър Петличковски. Препоръката идва, след като в столицата на Северна Македония вече има 14 потвърдени случая на заболяването, от 18 в цялата страна. Петличковски съобщи още, че препоръчват Министерството на здравеопазването да забрани и приема, и записването в детските градини на деца, които не са ваксинирани или са частично ваксинирани срещу коклюш, а в пунктовете за ваксинация ще бъде организирана работа на две смени, за да може да бъдат ваксинирани всички деца, които са пропуснали да направят това в редовния ваксинационен календар, пише Телеграф.

Съседна Румъния пък се бори с епидемия от дребна шарка. Първи случаи на болестта бяха регистрирани и в съседна Сърбия, където епидемиолози издирват нулевия пациент, след като 15-годишно дете е с морбили.

Доц. Кунчев с прогноза: Очаквам 1/3 от България да е в грипна епидемия до края на седмицата

Само за седмица в Румъния са регистрирани 459 болни и два смъртни случая от морбили, сочат данните, предаде Аджерпрес. За по-малко от месец животът си са загубили шестима души. Националният институт за обществено здраве в Румъния съобщи, че в периода 1 януари 2023 г. - 28 януари 2024 г. в страната са потвърдени 4205 случая на морбили.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
808 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЕвропеецО

2024.02.18 | 11:32

3
"нашата колективна защита като общество"... Ко речи? Общество ли?

2024.02.18 | 11:29

2
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
рая

2024.02.18 | 09:50

1
И от двете страни -МРЪСОТИЯ!

Добави коментар

Водещи новини