Д-р Илиев: Южна Европа ще страда от инфекциите, предавани от комари

  • 15 февруари 2024 09:34

  • 731
  • 2
Д-р Илиев: Южна Европа ще страда от инфекциите, предавани от комари
© Pixabay

Опасността от глобалното затопляне ще остане в следващите години. Климатичните пояси ще се изместят - в по-топлите ще се включат и нашите региони. Южна Европа винаги е имала единични случаи на болести, пренасяни от комари, сред които са денга и малария. Няма директна заплаха в момента, но до 10 години тя може да стане осезаема. Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

По думите му денга е била характерна предимно за Бразилия, но с изместването на климатичните зони, се появява и в други страни.

"Започва с температура, гадене и общо неразположение. При първо боледуване преминава като нормална вирусна инфекция, но 5-10% от случаите може да протекат доста по-тежко. Рядко изходът е фатален. Това е хеморагична инфекция, може да има кървене от лигавиците на храносмилателния тракт и тежко засягане на мозъка", посочи д-р Илиев. 

Климатичните промени ще доведат до нарастващ риск от болести, пренасяни от комари

Според него за денга треската няма характерно лечение - единственият лек е ваксината.

"Трябва да се следят новите инфекции чрез профилактика. Също така да мислим и за маларията като за проблем в обозримо бъдеще", алармира Илиев. 

Относно грипните инфекции медикът заяви, че е достигнато плато и се очаква броят на заболелите да тръгне надолу. "При COVID ситуацията също изглежда спокойна - вирусът ще си остане наш спътник, с малки пикове през годината", обясни той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
731 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Абе

2024.02.15 | 18:36

1
Тоя изрод дето уж е доктор а той не е щото ако е ще лркува хората и няма да седи по лабораториите

2024.05.25 | 10:25

2
❤️ Г­­о­­р­е­­­щ­и­ ­м­­­о­м­­­и­­­ч­­­е­т­­­а­­ ­­в­и­­­ ­о­ч­­а­­­к­в­а­­­т ­­-­ X­­­1­­­8­­.­­­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини