Не откриха причина да се обяви грипна епидемия и в област Търговище

  • 24 януари 2024 12:06

  • 707
  • 0
Не откриха причина да се обяви грипна епидемия и в област Търговище
© Pixabay

В област Търговище не се налага обявяване на грипна епидемия. Нивото на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) по последни данни е 163,09 на 10 хил. души, при средно за страната 159,38 на 10 хил. души. Това съобщиха в отговор на въпрос на БТА от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище.

За обявяване на грипна епидемия може да се мисли, ако нивото се повиши и до стойност над 200-220 на 10 хил. души, посочиха здравните власти.

Справка показва, че през последните две седмици в региона има лек спад на регистрираните случаи на ОРЗ, докато в периода 1-14 януари те са били 86 на ОРЗ и 96 на остри заразни заболявани, то от 15-и до 21 януари те са съответно 60 и 23 случая.

Здравните власти посочват още, че проби за изследване в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" са взети и се вземат всекидневно от сентинелните практики. Резултатите от изпратените в София проби, взети в края на тази и миналата седмица, се очаква да пристигнат на по-късен етап – най-късно в края на следващата седмица, уточниха от екипа на РЗИ. От направените до момента бързи тестове в Областната болница в Търговище и в Самостоятелната медико-диагностична лаборатория “Рамус” в Омуртаг и Търговище е изолиран грип тип "А". 

София-област обяви грипна епидемия

Последвайте канала на

Десислава Станева
707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини