Проф. Ива Христова разкри дали настъпва грипът у нас

  • 18 декември 2023 08:22

  • 3312
  • 1
Проф. Ива Христова разкри дали настъпва грипът у нас
© Кадър - Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

„Има смисъл да проверяваме дали сме болни от грип, от COVID-19, респираторен вирус и всичко друго, което можем. Дали, обаче, грипът е тип А или тип Б почти няма значение за нас.” Това заяви пред NOVA проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ е най-добре да се направи PCR тест, за да стане ясно от какво боледуваме, но бързите тестове също предлагат доста добра диагностика. Има решаващо значение от какво сме болни, категорична е тя.

„Клиничните симптоми на гриповете А и Б са твърде сходни и на практика неразличими. Важното е да се започне рано с приема на противогрипни медикаменти, още в първите 1-2 дни от появата на симптомите”, посочи още Христова.

Според специалиста дали грипът ще доведе усложнения можем да преценим по неговата продължителност и когато за около седмица все още нямаме подобрение. Друг знак е когато промяната в цвета на респираторния секрет, а кашлицата става по-дълбока и човек се чувства все по-отпаднал.

Кога ще е пикът на грипа и как да се предпазим

Вирусите също могат да доведат до усложнения, най-често при възрастни хора и такива с хронични заболявания.

Проф. Ива Христова заяви, че от носенето на маски има огромна нужда, особено в градския транспорт, лечебни заведения и аптеки. По думите ѝ носенето на маска е спасило много животи и такава трябва да ползват не само болните хора, но и тези, които не искат да се заразят и разболеят.

Последвайте канала на

Калина Христова
3312 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.18 | 08:53

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини