228 ХИВ-позитивни са открити от началото на годината у нас

  • 01 декември 2023 14:25

  • 407
  • 1
228 ХИВ-позитивни са открити от началото на годината у нас
© Freepik

Близо 91% от новорегистрираните в България пациенти с ХИВ са инфектирани по сексуален път, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни лица, а в периода 1986 г. – 24 ноември 2023 г. в България са регистрирани 4 276 лица с ХИВ инфекция, сочи статистиката.

От новорегистрираните тази година 42,5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, а 39,6% мъже и 17,9% жени – за хетеросексуален контакт. Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9,2 %.

Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС през 2021 г. е 3,7, а за България показателят е 3,4, посочват още от МЗ.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните са предимно в големите градове, като най-много са в София - 64 лица, а най-малко в областите Габрово, Смолян и Шумен, където са регистрирани по две лица.

МЗ осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Открити са нови 146 носители на ХИВ у нас

Tази година, в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят ще премине под мотото „От теб се иска да избегнеш риска!". Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

В страната функционират 12 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, които са към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания. Списък на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН е публикуван на сайта на МЗ.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
407 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.01 | 18:14

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини