И тази седмица няма да бъде обявена грипна епидемия в София

  • 24 януари 2023 16:47

  • 944
  • 0
И тази седмица няма да бъде обявена грипна епидемия в София
© Freepik

Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, в областите Габрово и Благоевград. Това каза на брифинг проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ за тази седмица не се очаква да бъде обявена грипна епидемия за София-град, тъй като стойностите на заболеваемост от грип са под средните за страната.

В София заболеваемостта се повишава с 30-40 на сто всяка седмица спрямо предишната. В момента средната заболеваемост в страната е 197 на 10 хиляди души население и над половината от областите са с над средната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 хиляди, посочи проф. Христова.

Въпреки обявената грипна епидемия в Габрово, нивото на заболеваемост се повишава, аналогична е ситуацията и в Софийска област. Влошава се ситуацията в област Благоевград, където все още не е обявена грипна епидемия. По думите ѝ тежко остава положението в областите Пазарджик, Пловдив, влошава се ситуацията и в област Враца.

Проф. Александрова коментира бума на грипа

,,В Източна България заболеваемостта от грип намалява, в Централна България бушува с пълна сила, като постепенно се засягат различни области в Западна България'', коментира директорът на НЦЗПБ.

Възрастовите групи, за които има най-висок риск от зараза с грип, са 0-5 години и 5-15 години. Според проф. Христова пикът на разпространението на грип ще бъде в предстоящите една-две седмици, като след това ще започне да намалява броят на заболелите.

Заболеваемостта от COVID-19 е на най-ниските нива, които сме имали и продължава да спада, добави проф. Христова.

В отговор на въпрос дали е възможно да се отмени карантината, проф. Христова припомни, че за целта са необходими законови промени, както и общо за света да отпадне терминът „пандемия от COVID“. По думите ѝ би могла да се обсъди възможността за намаляване на срока на карантината за болни и контактни на COVID пациенти, предаде БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
944 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини