Заболяемостта от грип в област Ямбол е най-висока сред децата и учениците

  • 24 януари 2023 13:47

  • 344
  • 0
Заболяемостта от грип в област Ямбол е най-висока сред децата и учениците
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Заболяемостта от грип в област Ямбол е най-висока сред децата и учениците. Между 17 и 20 процента болни деца отсъстват от класните стаи, съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева, цитирайки данни от Регионалното управление по образование.

"Обезпокоителна е обстановката в училищата на територията на община Тунджа", съобщи пред журналисти ресорният заместник-кмет по образованието Димитър Димитров. По думите му седмицата е започнала с отсъстващи между 25 и 45 на сто от учениците в различните училища в общината.

Както БТА съобщи, в област Ямбол е обявена грипна епидемия от утре до 31 януари, като училищата ще преустановят учебни занятия от 26 януари. "Идеята е грипната ваканция да се слее с междусрочната и така да се спре разпространението на грипния вирус. Взе се решение, че няма да учат онлайн", обясни директорът на РЗИ.

Грипна епидемия и в Ямбол

Данните за седмичната заболяемост в региона отново ще бъдат обобщени на 30 януари, ден преди края на обявената грипна епидемия. "На 31-ви ще вземем решение дали да удължим въведените противоепидемични мерки. Заболяемостта трябва да спадне под епидемичния праг 321 на 10 хил. души население", посочи д-р Калчева.

Сред мерките са задължителни предпазни маски в аптеки и лечебни заведения; преустановяване на консултациите, имунизациите и профилактичните прегледи за деца и бременни жени; спират се свижданията в болниците и социалните домове; ограничават се масовите мероприятия; засилва се сутрешният филтър в детските градини и ясли. 

Направената по разпореждане на здравния министър проверка в аптечната мрежа в Ямболско е установила липса на редица медикаменти. "На фона на грипа, притеснителна е липсата на инхалаторни препарати. Те се използват при случаи на усложнена грипна инфекция. Липсват и антибиотици за деца, но те не се използват за лечение на грип", каза още директорът на РЗИ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини