Резистентен към ваксина коронавирус е открит при прилепи в Русия

  • 27 септември 2022 11:23

  • 759
  • 2
Резистентен към ваксина коронавирус е открит при прилепи в Русия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Резистентен към ваксина коронавирус е открит при прилепи в Русия, предаде ЮПИ. Той е подобен на COVID-19 и може да инфектира хора. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32518

ХОСТА-2 (Khosta-2) е сарбековирус и принадлежи към същото семейство вируси, от което е част и SARS-CoV-2. Изолиран е в проби, взети от прилепи до националния парк в Сочи през 2020 г. Първоначално се е смятало, че не може да се пренесе върху хора.

Вече обаче е ясно, че вирусът може да инфектира човешки клетки и е резистентен към съществуващите ваксини срещу COVID-19. Изследването е публикувано в изданието PLoS Pathogens. 

Две проучвания подкрепят теорията, че новият коронавирус се е появил от животни

Майкъл Летко, вирусолог във Вашингтонския университет и автор на проучването, казва, че сарбековирусите като COVID-19 циркулират и извън Азия, на места като западната част на Русия. Генетично ХОСТА-2 изглежда като другите вируси от същия вид, които могат да бъдат открити навсякъде по света. Тъй като не приличат на SARS-CoV-2, никой досега не се е интересувал от тях. Сега обаче изненадата е, че могат да инфектират човешката клетка. 

Според Летко при ХОСТА-2 засега липсват гени, които предизвикват патогенеза при хората. Съществува обаче риск от рекомбинация с вирус като SARS-CoV-2, като тогава може да се предизвика заболяване.

Учени установиха, че американските прилепи могат да разпространяват коронавирус

Коронавирусът SARS-CoV-2 има способността „да се върне отново“ в дивата природа, след като е поразявал хората. Точно там са вирусите като ХОСТА-2, допълва БТА.

В момента има опити да се създадат ваксини, които не защитават от нова разновидност на SARS-CoV-2, но предпазват от сарбековирусите като цяло, обяснява специалистът Майкъл Летко. 

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
759 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
rsthft

2022.09.27 | 11:36

1
Исега какво се оказа, че в Сочи руските дегенерати са произвели нов опасен вирус в путлерските, тайни лаборатории!!! Изр.оди мръсни, те пуснаха КОВИД заедно със жълтите свини!!!
Sarbeca Z

2022.09.27 | 11:39

2
Никой не вярва на тая глупост !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини