Две проучвания подкрепят теорията, че новият коронавирус се е появил от животни

  • 27 юли 2022 14:30

  • 2085
  • 0
Две проучвания подкрепят теорията, че новият коронавирус се е появил от животни
© Pixabay

Две проучвания предоставят повече доказателства, че пандемията от новия коронавирус е възникнала на пазар в китайския град Ухан, където се продават живи животни, като по този начин допълнително подкрепят теорията, че се е появил в дивата природа, а не е създаден в лаборатория, съобщава Асошиейтед прес. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32517

Изследването, публикувано в списание „Сайънс“, показва, че пазарът на едро за морски дарове вероятно е бил ранен епицентър на заразата, която до момента е убила близо 6,4 милиона души по света. 

Учените стигат до извода, че вирусът, който причинява COVID-19, вероятно е пренесен от животни на хора в два различни случая.

"Всички тези доказателства ни казват едно и също нещо - сочат точно към този конкретен пазар в центъра на Ухан“, казва Кристиан Андерсън, професор в катедрата по имунология и микробиология в института „Скрипс Рисърч“ в Сан Диего и съавтор на едно от проучванията. „Самият аз бях напълно убеден в изтичането на вируса от лаборатория, докато не разгледахме фактите много по-отблизо.“

Американски учен смята, че коронавирусът най-вероятно е тръгнал от животинския пазар в Ухан

В проучване, което включва данни, събрани от китайски учени, екип от специалисти от Аризонския университет използва инструменти за картографиране, за да оцени местоположенията на повече от 150 от най-ранните докладвани случаи на КОВИД-19 от декември 2019 г. По същия начин експертите картографират случаи от януари и февруари 2020 г. с помощта на приложение за социални медии, създадено за инфектирани хора, нуждаещи се от подкрепа. 

"Оказва се, че когато успяхме да разгледаме този изключителен модел, най-голяма плътност на случаите беше едновременно в изключителна близост до и в центъра на този пазар. От решаващо значение е, че това се отнася както за всички случаи през декември 2019 г., така и за такива, при които не е известна връзка с пазара. И това е индикация, че вирусът е започнал да се разпространява сред хора, които са работили на пазара, но след това е тръгнал и сред местната общност“, казват учените.

Професор Андерсън споделя, че са открили клъстери и на пазара, като те "са много, много специфични на местата“, където сега знаем, че хората продават диви животни.

Нова бактерия! Откриха я в костенурки в Ухан

В другото проучване специлистите анализират геномното разнообразие на вируса в и извън Китай, започвайки с най-ранните пробни геноми от декември 2019 г. и продължавайки до средата на февруари 2020 г. 

Те откриват, че две линии - A и B - отбелязват началото на пандемията в Ухан. Съавторът на изследването Джоел Вертхайм, експерт по вирусна еволюция в Калифорнийския университет в Сан Диего, посочи, че линия А е генетично подобна на коронавирусите при прилепите, но линия B изглежда е започнала да се разпространява по-рано при хората, особено на пазара.

„Осъзнавам, че звучи така, сякаш току-що казах, че събитие, което се случва веднъж в поколение, е станало два пъти в кратка последователност“, каза Вертхайм. Но бяха налице определени условия  -  хора и животни в непосредствена близост и вирус, който може да се разпространява от животни на хора и от човек на човек, допълва той.

Много учени смятат, че вирусът е пренесен от прилепи към хора директно или чрез друго животно. Но през юни Световната здравна организация (СЗО) препоръча по-задълбочено разследване дали причината може да е лабораторен инцидент. Критиците заявиха, че СЗО е прибързала да отхвърли теорията за лабораторно изтичане.

Китай заяви, че са лъжа твърденията, че COVID-19 може да е изпуснат от негова лаборатория

„Оборихме ли теорията за лабораторното изтичане? Не, нямаме доказателства“, каза Андерсън. „Важното тук е, че има възможни сценарии и има правдоподобни такива. Трябва да се разбере, че възможно не означава еднакво вероятно.“

Произходът на пандемията все още остава спорен. Някои експерти смятат, че лабораторен инцидент е по-вероятен, а други остават отворени и за двете възможности, допълва БТА. 

Матю Алиота, изследовател в колежа по ветеринарна медицина към университета на Минесота, казва, че двете изследвания „донякъде слагат край, да се надяваме, на хипотезата за лабораторно изтичане“.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
2085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини