Първата магнитна буря за септември мина, идват по-силни

  • 23 септември 2022 15:55

  • 1023
  • 0
Първата магнитна буря за септември мина, идват по-силни
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Във вторник беше регистрирано слабо по сила слънчево изригване. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетното пространство, достигнаха Земята на 23 септември и предизвикаха слаба по сила геомагнитна буря от клас G1. Това сочат данните, но опасността от нова, по-силна магнитна буря нараства, предупреждават синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаба", G2 "средна", G3 "силна", G4 "много силна" и G5 "изключително силна".

През изминалите 20 часа, над югоизточния край на нашата звезда, се образуваха двойка големи слънчеви петна.

Силна магнитна буря удря Земята през септември

Според прогнозите на експерти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), активността на новите слънчеви петна (AR3105-3107) може да предизвика и силна магнитна буря от клас G2 и дори G3.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката.

Какво представлява геомагнитната буря и как да се предпазим?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Силната магнитна буря утихва до уикенда

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини