Вирусът на Епщайн-Бар може да е свързан със случаи на дълъг COVID-19

  • 29 юни 2022 18:25

  • 687
  • 0
Вирусът на Епщайн-Бар може да е свързан със случаи на дълъг COVID-19
© Getty Images

Вирусът на Епщайн-Бар може да е свързан със случаи на дълъг Ковид-19, предаде Ройтерс, като цитира американско проучване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32023

Инфекцията може отново да активира общ вирус, който се крие при повечето хора и този ефект увеличава риска от някои дълготрайни симптоми, сочат предварителни данни от изследването на специалисти от Калифорнийския университет в Сан Франциско. 

Диабетът увеличава 4 пъти риска от дълъг COVID

Над 90 процента от възрастните са инфектирани с вируса на Епщайн-Бар. Повечето от тях обаче не проявяват симптоми, но някои от тях развиват мононуклеоза в юношеска или младежка възраст.

При 280 пациенти с Ковид-19, сред които 208 с продължаваща дълго инфекция, учените установяват, че четири месеца след поставянето на диагнозата, умора и проблеми с мисловните процеси са по-често срещани при участници с имунни клетки в кръвта, показващи симптоми на скорошно реактивиране на вируса на Епщайн-Бар. 

Дългият COVID-19 засяга повече възрастни и ваксинирани хора

Тези признаци на ново активиране обаче не са свързани с други наблюдения при дълъг Ковид-19 като стомашно-чревни, сърдечни и белодробни проблеми.

Самият вирус на Епщайн-Бар не е открит в кръвта на пациентите, което дава основание да се предположи, че реактивирането вероятно е преходно и се случва по време на острата фаза на Ковид-19, обяснява д-р Тимъти Хенрих от Калифорнийския университет. 

Според него откритията не доказват, че ново активиране на вируса на Епщайн-Бар е причинило симптомите на пациентите. Но дори и да е така, „има вероятност много други причини за дълъг Ковид-19, сред които... проблеми с имунната система, да възникнат" от продължаващата инфекция, казва той. 

Учени в Швейцария откриха как да прогнозират кои пациенти са податливи на дълъг Ковид

Специалистът е на мнение, че са необходими спешни изследвания сред пациенти от периода на остра инфекция до месеци, дори години след това.

Данните от американското проучване са публикувани в електронната библиотека medrxiv, като предстои да бъдат проверени от независими експерти, допълва БТА.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини