Дългият COVID-19 засяга повече възрастни и ваксинирани хора

  • 26 май 2022 15:42

  • 832
  • 0
Дългият COVID-19 засяга повече възрастни и ваксинирани хора
© pixabay

Американско изследване предоставя нови доказателства, че дългият Ковид-19 има пробив дори при ваксинирани пациенти, а възрастните хора са изправени пред по-висок риск от дългосрочните ефекти на инфекцията, съобщава Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31682

Проучването показва,  че около една трета от участниците са се разболели, а също така показват и признаци на продължителен Ковид-19. 

Друг доклад на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ установи, че до година след първоначалната инфекция с новия коронавирус, всеки четвърти възрастен на 65 и повече години е имал поне един потенциален продължителен здравен проблем с Ковид-19, в сравнение с всеки пети при по-младите.

Дългият Ковид-19 се отнася до симптоми, които се остават, повтарят се или се появяват за първи път в рамките на месец след инфекцията. Те могат да засегнат всички части на тялото и включват умора, задух, мозъчна мъгла и кръвни съсиреци.

Ваксините, които помагат за предотвратяване на първоначалната инфекция и сериозни усложнения, осигуряват известна защита, но последните изследвания показват, че тя е е до степен, в която учените първоначално се надяваха.

Пробив! Учени откриха генен вариант, който предпазва от тежък коронавирус

Проучването, публикувано в „Нейчър медисин“, е проследило медицинските досиета на бели мъже ветерани, на средна възраст 60 години. Почти 3 милиона от 13 милиона души са били ваксинирани до октомври миналата година.

Около един процент или близо 34 000 души са развили внезапни инфекции. Водещият автор на проучването д-р Зияд ал Али отбелязва, че изследването е направено преди силно заразният вариант Омикрон да се появи в края на миналата година. Според него процентът на внезапните инфекции вероятно се е увеличил.

Инфектирането на ваксинираните и дългите симптоми на Ковид-19 са по-чести сред онези, които са получили еднократна доза от препарата на "Джонсън енд Джонсън", в сравнение с имунизираните с две дози ваксини на "Модерна“ или на „Пфайзер“. 

Не е известно дали някой от пациентите е имал поставена подсилваща доза. 32 процента са проявявали симптоми на дълъг Ковид-19 до шест месеца след инфекция, в сравнение с 36 процента от неваксинираните.

Ваксинацията намалява шансовете за продължителни симптоми със „скромните“ 15 процента, въпреки че намалява наполовина риска от продължителни респираторни усложнения или проблеми със съсирването на кръвта, каза Ал Али, изследовател от Вашингтонския университет. Симптомите включват постоянен задух или кашлица, кръвни съсиреци в белите дробове или вените на краката.

Дългият ковид - това все още неразгадано заболяване трови ежедневието на пациентите, страдащи от него

Експертът по инфекциозни болести д-р Кристин Инглунд, която ръководи център за пациенти с дълъг Ковид-19 каза, че проучването на „Нейчър медисин“ отразява това, което и тя наблюдава в клиниката. 

Пациентите й са ваксинирани и с бустерна доза. "Тъй като нямаме протокол за лечение на дълъг Ковид-19, важно е всеки да се ваксинира и да използва други доказани методи за превенция, като носенето на маски и социалното дистанциране, за да бъде предотвратена инфекция, а така и постковид синдром “, каза Енглунд.

Докладът на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, публикуван във вторник, използва медицински досиета на почти 2 милиона възрастни в САЩ от началото на пандемията през март 2020 г. до миналия ноември. Те включват 353 000, които са боледували от Ковид-19. Пациентите са проследявани до една година след инфектирането, за да се определи дали са развили някое от 26-те здравословни състояния, които се приписват на дългия Ковид-19.

Проблемите с дишането и мускулните болки са сред най-честите усложнения, допълва БТА.

Рискът при възрастните хора е още по-висок за определени състояния, сред които инсулти, мозъчна мъгла, бъбречна недостатъчност и проблеми с психичното здраве. Констатациите са тревожни, защото тези състояния могат да ускорят нуждите на възрастните хора от дългосрочни грижи, обясняват авторите на проучването. 

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
832 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини