Лятната COVID вълна чука на вратата

  • 28 юни 2022 09:29

  • 1540
  • 1
Лятната COVID вълна чука на вратата
© Pixabay

До 2-3 седмици очакваме пик на новата вълна от COVID-19. Това обяви вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 903

Междувременно проф. Радка Аргирова прогнозира, че през септември ще се наложи връщане на маските.

Проф. Аргирова разкри симптомите на новия COVID вариант

"Склонен съм да се съглася с проф. Аргирова, хубаво е хората да са в готовност. Омикрон протича по-леко от Делта, но рискът от тежко притичането е значително по-висок от един грип. В момента имаме лятна вълна. От BА.5 има вълна в цяла Европа, той е устойчив на летните температури", заяви в "България сутрин" д-р Аспарух Илиев - ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн.

Хубаво е да сме с бустери и една FFP маска в затворено помещение или много хора около нас, добави той. По думите му БА.5 протича по-леко, най-често започва с хрема, болки в гърлото, отпадналост и кашлица. Но този вариант е много заразен, достатъчно е малко количество от вируса.

Д-р Илиев отбеляза, че в България имаме много по-ниско ваксинационно покритие спрямо другите държави. Не сме добре ваксинирани и това ще има негативен ефект при вълната от Омикрон, смята той. И добави, че е хубаво нашите болници да започнат подготовка от сега да се справят с по-висок брой пациенти.

Д-р Илиев посочи още, че теоретично е възможно да се заразим с коронавирус и маймунска шарка, но той не се притеснява от новия вирус и изключва риск от епидемия.

"Проблемът с обривите е, че възникват 4-5 дни след началото. Няма толкова много обриви при всички пациенти, може да остане незабелязано в началото. В много случаи говори по-скоро за обща инфекция, колегите в България трябва да са нащрек", изтъкна събеседникът.

"Заобиколени сме от държави, където нещата вече са напреднали. В Гърция в момента има 10 000 случая на ден. Влезете ли в закрити помещения и в градския транспорт, слагайте си маската. Идват туристите, създават се много повече контакти и то се отприщва", коментира на свой ред математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него след около месец ни очакват поне по 3-4 хиляди заразени дневно. Проф. Кунчев обаче не очаква локдаун през лятото.

"През цялото лято е спад, случващото се е изключение. Надига се нова вълна. Хората свалиха маските, новите варианти се оказаха още по-заразни. Уязвимите хора да взимат мерки. При Омикрон процентът на смъртността е много нисък. Проблемът е, че е хиляди пъти по-заразен", обясни той.

Математикът е на мнение, че имаме 7-8 пъти повече заразени дневно заради скритата заболеваемост.

"Разходете се из българските села и вижте колко некролози има. Хора, които не са разбрали и не си носят маските. Точно там възрастните хора най-много умират", заключи проф. Кунчев.

Десислава Станева
1540 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.28 | 09:47

1
"Междувременно проф. Радка Аргирова прогнозира, че през септември ще се наложи връщане на маските....."Склонен съм да се съглася с проф. Аргирова, хубаво е хората да са в готовност." ФЮ Този път ще ви зачукаме по една маска на мръсните платени усти!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини