Откривателката на Омикрон разкри какви са симптомите и кога да се тестваме

  • 16 януари 2022 19:06

  • 2312
  • 2
 Откривателката на Омикрон разкри какви са симптомите и кога да се тестваме
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Какви са симптомите на щама и какви са разликите с Делта? Кои хора засяга най-много Омикрон, справи ли се Южна Африка с вълната и какво в България може да научим от опита на страната в борбата с варианта – това коментира в специално интервю за предаването "Говори сега" по БНТ Анджелик Кутзи, откривателката на Омикрон.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 775

Изглежда, че излизаме от вълната. Заразените вчера бяха около 2000, така че определено отстъпва. Имаме и много ниска смъртност - на ден около 100 случая, а понякога и по-малко, споделя д-р Кутзи.

По думите ѝ, клиничните симптоми са много по-леки, заразените с Омикрон пациенти нямат нужда от лечение с кислороден апарат.

Ако сте ваксинирани, дори да имате хронични заболявания или сте с наднормено тегло, вероятно ще преминете много по-леко, ако сте заразени с Омикрон, допълни тя.

При неваксинираните много по-често се налага интензивно лечение в болница.

Типичните симптоми на Омикрон са горещи или студени вълни, главоболие, болки в гърба или гърдите, чувство на умора и изтощение, леко дразнене в гърлото или кашлица.

Много важно е хората да знаят кога да си направят тест.

Ако вчера сте били добре и тази сутрин се събуждате с подобни симптоми, не се тествайте веднага. Изчакайте поне 24 часа и в този период се самоизолирайте. На следващия ден направете бърз тест. Ако той е отрицателен, изчакайте три дни и повторете. Но ако е положителен, значи е положителен.Ако се събудите с подобни симптоми, които продължават 5-6 дни и не се чувствате добре след толкова дни, не трябва да правите повече бърз тест. Вече трябва да направите PCR, защото бързият може да е фалшиво отрицателен.

Вирусът може да стане ендемичен, с по-леки симптоми, но това не означава, че няма да има хора, които да го изкарат тежко, посочи още д-р Кутзи.

Зачестяват случаите на Омикрон в Египет

 

Константин Тодоров
2312 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.01.16 | 21:47

1
"Типичните симптоми на Омикрон са горещи или студени вълни, главоболие, болки в гърба или гърдите, чувство на умора и изтощение, леко дразнене в гърлото или кашлица." И това ми било... смъртоносен вирус:)))! Тикви, че то тези симптоми от... вчера и появата на Омикроня ли са бре, коронаидиоти:)))?!?

2022.01.17 | 06:24

2
Ти си малко идиот, но това го знаем отдавна :))))

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини