Доц. Кунчев с уточнение за новата COVID заповед във връзка с заболеваемостта в страната

  • 07 октомври 2021 16:00

  • 7377
  • 16
© Булфото архив

Буди безпокойство заболеваемостта у нас. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил на брифинг относно четвъртата COVID вълна.

По думите му ръстът на заболелите не е огромен – на седмична база е между 10 и14 %. Той обаче призна, че е факт много по-висока заболеваемост в някои райони.

Умуват какви нови мерки да предприемат заради COVID-19, но без драстични ограничения

„Това показва, че сме в разгара на четвъртата вълна”, каза епидемиологът.

Той отказа да прави прогноза каква заболеваемост ще стигне страната ни. Посочи обаче, че в съседна Сърбия заболеваемостта е над 1000 на 100 000 за последните 14 дни.

„Надявам се да не стигнем такива нива. Ръст е налице навсякъде в Европа. Очевидно Източна и Централна Европа са в пика на заболяването. У нас очакваме да стигнем най-високите стойности и след това да почнат да намаляват”, коментира доц. Кунчев предаде БТВ.

Той е категоричен, че за да не се повтарят COVID вълните, трябва да последваме страните, които имат много високо ниво на покритие на ваксиниране.

„Вълната е на неимунизираните”, посочи епидемиологът и заяви категорично, че имунизацията срещу коронавирус е начина да се отървем от заболяването.

„Ние не го ползваме. Ще продължим да си плащаме цената”, каза още той.

Той уточни, че експертният съвет по имунология са обсъждали два часа какви мерки трябва да бъдат взети. Общото мнение е, че трябва да се спазват мерките, защото това което е разпоредени към момента е достатъчно за това ниво на разпространение 300-340 на 100 000 заболели за 14 дни. Ако на национално ниво се стигне заболеваемост от 500 на 100 000 за 4 дни, което е навлизане в тъмночервена зона, вероятно ще се предприемат нови мерки, заяви още доц. Кунчев.

"Даваме си обаче сметка за много неща. Даваме си сметка, че след 2 години мерки всички са безкрайно уморени и на всички безкрайно им е омръзнало от ограничения. Това води до настройка за неспазване на мерките. Това няма как да не го отчетем, защото виждаме какво става. Начинът да излеем от този затворен кръг беше да постигнем високо ваксинационно ниво", каза епидемиологът.

Според него всички усилия оттук нататък трябва да бъдат насочени именно да се повиши имунизацията срещу коронавирус у нас. Днес здравните власти са обсждали затягане на мерките, но засега предвиждат това да се случва по-скоро на регионално ниво. нови мерки са нужни само в някои райони. От думите му стана ясно, че по-всяка вероятност във Видин и Монтана ще се затегнат мерките по примера на Габрово.

" По-скоро не нови мерки, а спазването на досегашните може да ни гарантира по-леко преминаване през сегашната вълна", каза още той.

Според него се върви по пътя на това имунизираният гражданин да има все повече свобода на движение.

"Ще издадем заповед относно препоръките на МОН, за да станат задължителни на национално ниво", стана ясно от думите му. Той заяви, че ще се задължат учители и ученици от големите класове да носят маски през целия ден в училищата.

Според него е важен и ротационния принцип, но и е много важно да няма смесване на деца от различни паралелки след училище на курсове по танци, език и т.н.

По-рано от МЗ съобщиха, че се наблюдава ръст на регистрираните случаи на коронавирус при децата и учениците, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7377 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Цоцо

2021.10.07 | 19:21

16
НИЩО НЕ КАЗВА ЗА ПРЪСКАНЕТО НА САМОЛЕТИТЕ! ЩЕ ГОРИ В АДА С ЦЯЛОТО СИ СЕНЕЙСТВО.
Гошо от nочuвка

2021.10.07 | 19:12

15
Самия факт че действието им не е пермамнентно а налага инжекции през три-четири месеца като дори в рамките на този период ваксинираните са риск от заболяване, говори че това е най обикновено лекарство.
Гошо от nочuвка

2021.10.07 | 19:12

14
Стига с тия така наречени ваксини. Тия инжекции са всичко друго но не и ваксина. Ваксината означава защита срещу определена болест, а тези които се бодът с въпросното вещество се разболяват дори и след две-три дози.
Гошо от nочuвка

2021.10.07 | 19:06

13
Да се затваря всичко, Ганьо от добро не разбира.
анонимен

2021.10.07 | 18:43

12
на този глупак що му давате трибуна?
Хей

2021.10.07 | 18:25

11
Сменете антиваксърския министър
3000 починали след ваксинация

2021.10.07 | 18:22

10
у нас... Седесарското здравеопазване е масово убийство.

2021.10.07 | 18:10

9
"Той е категоричен, че за да не се повтарят COVID вълните, трябва да последваме страните, които имат много високо ниво на покритие на ваксиниране." Я дай ЕДИН пример за страна, която е с висок процент ваксинации и нисък процент заболяли!
Българин

2021.10.07 | 18:01

8
7% от новозаразените само са ваксинирани... и 7% от починалите само са ваксинитани... Голям смях... ами нали само 7% от населението са ваксинирани... тоест на 100 души население 7 души са ваксинирани... На 100 души новозаразени 7 души са ваксинирани. Демек (процентно) колкото неваксинирани толкова и ваксинирани са заболели и починали а не както "професора" казва..."„Вълната е на неимунизираните”, посочи епидемиологът..."
Кунчо

2021.10.07 | 17:41

7
дано се задавиш с тези кюфтеда дето ядеш за наша сметка и да пуукнеш дано дето плашиш хората и ги стресираш миззерник такъв

Добави коментар

Водещи новини