СЗО е започнала да прави първи медицински доставки за Северна Корея, свързани с COVID

  • 07 октомври 2021 20:18

  • 458
  • 2
СЗО е започнала да прави първи медицински доставки за Северна Корея, свързани с COVID
© Getty Images

Световната здравна организация е започнала да доставя на Северна Корея медицински материали с цел превенция на ковид, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28864

Доставките са били направени през китайския пристанищен град Далян. Те включват медикаменти и комплекти за оказване на бърза помощ. Част от пратките са достигнали севернокорейското пристанище Нампхо, след като севернокорейските власти са издали разрешение за това. Сега са поставени под карантина там.

Медицинските доставки ще бъдат използвани за осигуряване на основни здравни грижи в центрове за първична медицинска помощ в Северна Корея, предава БТА.

Северна Корея все още не е съобщила за нито един случай на зараза с ковид, но външни експерти подлагат на съмнение това. Пхенян е информирал СЗО, че е тествал 40 700 души за коронавируса до 23 септември и всички тестове са били отрицателни.

Сред тестваните миналата седмица имало 94 случая на грипоподобни заболявания и други симптоми. Тествани са били миналата седмица и 537 здравни работници, става ясно от доклад на СЗО.

Според експерти евентуална коронавирусна епидемия в Северна Корея би била катастрофална предвид лошото състояние на здравната система и хроничния недостиг на медицински продукти. От началото на пандемията Северна Корея въведе строг граничен контрол. Изпращането на медицински изделия за страната е сигнал, че Пхенян може би облекчава този граничен контрол.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28864

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
458 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.07 | 21:12

1
Северна Корея е тотално защитена от ковид, тъй като ковид без пари и "свободни" медии няма.

2021.10.08 | 08:15

2
Може да се е продал откачения диктатор..

Добави коментар

Водещи новини