Стотици милиони хора с диабет по света не получават необходимото лечение

  • 23 септември 2021 14:19

  • 304
  • 1
Стотици милиони хора с диабет по света не получават необходимото лечение
© Pixabay

Около три четвърти от хората с диабет по света не получават необходимото лечение, предаде ДПА, позовавайки се на британско изследване.

Около 80 процента от приблизително 420-те милиона страдащи от диабет по света живеят в страни с ниски и средни доходи. По-малко от 6 процента от тях обаче имат достъп до медицинска помощ, необходима за лечение на заболяването и предотвратяване на дългосрочни усложнения като инфаркти, инсулти, бъбречни заболявания или загуба на зрение, отбелязват авторите на изследването от университета на Бирмингам.

Ръцете издават риска от диабет

Поставянето и постигането на цели за лечение на пациенти с диабет с лекарства за холестерол или кръвно налягане, както и контролирането на нивата на кръвната захар, могат да спасят човешки животи и да намалят загубата на здравословен живот заради диабет в развиващите се страни.

"Имайки предвид въздействието, което оказва коронавирусната пандемия върху хората с диабет, е необходимо да се действа спешно", пишат изследователите.

Община Пловдив се включва в кампанията "България срещу диабета" с безплатни изследвания на кръвната захар

Заключенията им, които се основават на анализ на данни за пациенти - над 23 000 души от 67 страни, са публикувани в медицинското списание "Лансет глоубъл хелт".

Хората с така наречените незаразни болести като рак, диабет и сърдечни заболявания са уязвими за развитие на тежка форма на заболяване, ако се заразят с коронавирус.

Проф. Даскалова: Диабетът може да бъде наследствен, но и предотвратен

Миналата година изследователски екип, ръководен от учени от лондонския Импириъл колидж и Китайския университет в Хонконг, установи, че диабетът е свързан с двойно по-висок риск от смърт след заразяване с вируса, припомня БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
304 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.09.23 | 17:26

1
Пентагона току-що призна, че корона вирусите са били предложени като биологично оръжие срещу хората още през 2016-2018г. от масовия убиец, Антъни Фаучи. Мултиплицирайки отровните протеини и израждайки човешките клетки, отровите-ваксини унищожават човешките органи. Сатанисти, вземайте си отровите и марш извън България.

Добави коментар

Водещи новини