Проф. Даскалова: Диабетът може да бъде наследствен, но и предотвратен

24 януари 2021 12:14

Проф. Даскалова: Диабетът може да бъде наследствен, но и предотвратен
© Getty Images, архив
1011 0

Диабетът е хронично социално значимо заболяване, чиято честота непрекъснато нараства. Близо 500 млн. в света са чули тази диагноза. Това каза проф. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА.

В предаването "Пулс" по NOVA NEWS  тя обясни, че с тряскащата прогноза е, че към 2030 г. се очаква броят на диабетиците да нарасне, като достигне цифрата, от 675 млн. 

По нейните думи случаите на тип 1 и тип 2 нарастват пропорционално. При тип 2 сред основните причини са борба със затлъстяването, стреса, неправилното хранене, обездвижването

"Още преди пандемията измервахме кръвната захар на голям брой пациенти. Откриваме голям брой диабетици, които не знаят, че имат диабет, говоря за тип 2", обясни тя. 

Ендокринологът съобщи, че има тенденция за затлъстяване сред децата, това е голяма предпоставка за диабет тип 2 в детска възраст.

"Наследствена зависимост има, но отключване на заболяването може да се предотврати, ако се спазва правилото с наднорменото тегло, да се поддържа в норми. Физическата активност е важна", сподели проф. Даскалова.

Според специалиста поддържането на ниво на кръвната захар, близо до това на здравите, е задължително за диабетно болните по време на пандемията.

"Не загубихме нито един пациент с диабет, заболял с COVID-19, въпреки че идваха в тежко състояние", похвали се професорът.

Сред съветите на проф. Даскалова са хората с наднормено тегло да не пазят строги диети, но да не надвишават много въглехидратите, а да се разхождат в планина или парк.

Последните починали от COVID-19 са предимно с хронични заболявания

От своя страна Михаела Дервентска, диабетик, обясни, че е изкарала COVID-19 тежко, но го е преборила. Тя е на инсулинотерапия от 9-годишна. 

"Ние сме съвсем уязвима група, запазих обоняние и вкус, но имах температура и продължителна кашлица. Също и болки в кръста, главоболие и варираща кръвна захар. В повечето случаи беше ниска. Развивах инфекции. Препоръчително е да си бием ваксина", заяви тя. 

Novini.bg
1011 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар