Д-р Петър Марков: Септември месец очаквам да има нова COVID вълна

  • 02 юли 2021 15:57

  • 985
  • 1
Д-р Петър Марков: Септември месец очаквам да има нова COVID вълна
© Pixabay

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32994

"Ваксинацията в България върви с бавни темпове и ваксинационното покритие е изключително ниско и това е основното върху, което тряба да се работи", каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог.

"Нужна е мощна и устойчива кампания, която да разясни на хората защо трябва да се ваксинират. Поздравям министър Кацаров, че е привлякъл популярни лица, които да помагат в тази посока, за да се убеждават хората да се ваксинарат - това е единственият начин да излезем от цикъла на ограничения, без нея не можем да се справим", посочи още д-р Марков.

"Иначе хората се страхуват, това е нормално, те са чувствителни на такива решения. Но трябва да им се подчертава, че новите ваксини са с изключително висока ефективност и безопасност. Засега няма смъртен случай на ваксинирани в България. Ваксинацията на деца има два аспекта - единият е свързан със здравето на децата, а ваксината за деца над 12 години е лицензирана вече, така че, всеки родител трябва да вземе своето решение. Защото децата преболедуват по-леко, но понякога и по-тежко.

Другият аспект е свързан с контрола на инфекцията в цялото общество. Доскоро децата не можеха да се ваксинират, но колкото повече сега и те се ваксинират, това ще предпази и възрастните хора", заяви д-р Марков. По думите му "Делта" вариантът е по-заразен, но не е толкова смъртоносен. Той очаква, ако хората не се ваксинират, през септември да има следваща вълна заразени.

Доц. Хинков: Всяка година изготвяме анализ за здравето на българите, който накрая се забива на някой рафт

"Южноафриканският вариант например е по-малко заразен, но той успява да пробие в някаква степен ваксинационния имунитет, както и естествения имунитет.  А британският и инидийският вариант, те пък са по-високо заразни. РНК вирусите са изключително изменчиви и пластични, те бързо се адаптират и така печелят разпространението си, още повече, че са нови вируси", каза ученият.

Според него ваксините досега са показали, че предпазват от тежко протичане и смърт при всички варианти на вируса. Важно е да е пълна ваксинацията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
985 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
поп Грую

2021.07.02 | 16:20

1
Аз да кажа на новия щаб, хората ги притеснява "информираното съгласие". Направете фонд за обезщетения, за всеки починал до 2 години след ваксинация, 2 млн. лв. обезщетение за семийството. За месец ще ваксинирате 70%. Нали случаите са 50 за целия свят, значи ще можете да си го позволите. Или не е така?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини