Доц. Хинков: Всяка година изготвяме анализ за здравето на българите, който накрая се забива на някой рафт

  • 02 юли 2021 08:41

  • 814
  • 5
© БТВ

Истината е, че българският народ влезе в пандемията с един доста лош здравен статус, което доведе до високата смъртност от COVID-19 в страната. Това сподели в сутрешния блок на bTV директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. д-р Христо Хинков по повод изнесения вчера доклад за здравното обслужване у нас на населението в периода от 1 март 2020-а до 31 май 2021 година.

Той отново подчерта, че според него кризата е била управлявана не толкова медицински, колкото политически.

В един период от време се затварят училища и обществени места, а пък се остават отворени игрални зали, или се създава един пропускателен режим, който не е строг за всички. Просто не се е следвало никаква медицинска логика, посочи доц. Хинков.

Той уточни, че в доклада не е отправена никаква критика към медицинското съсловие.

България е на челните места по смъртност и заболявания сред населението

По отношение на ваксинационния процес директорът на НЦОЗА призна, че се наблюдава известно забавяне, което е от страна на населението.

Процесът започна да набира скорост в началото, но в един момент като че ли настъпи забавяне от страна на населението, което се колебае, като причините отново са комплексни. Една от причините са противоречивите послания от различни институции и личности, които объркват хората и те не са наясно доколко цялата тази информация по ваксинирането е подчинена на научни доказателства, добави той.

На въпрос защо чак сега се изготвя подобен анализ за пандемията доц. Хинков отговори, че просто такъв не е бил поръчван от предишното ръководство на здравното министерство.

,,Ние обслужваме Министерството на здравеопазването и са се направили доста анализи. Миналата година сме направили общо три анализа – за смъртността, за състоянието на болниците, които така и не бяха официално публикувани, както и за психиатричната помощ. Анализ за пандемията липсва, защото никой не ни бе възлагал такъв'', уточни доц. Хинков.

Стойчо Кацаров: Ще се подготвим добре за следващата вълна, няма да допуснем нови 100 хил. жертви

Всяка година нашият център изготвя годишен доклад за здравено на българските граждани, който се изпраща до здравното министерство, изчита се и накрая се качва на някой рафт и всичко приключва, посочи в заключение директорът на НЦОЗА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
814 5

Коментари 5

Добави коментар

2021.07.02 | 11:08

5
Борисов е сигурен, че много хитро е укрил заграбеното. И това е много забавно, защото историята на диктаторите показва, че всички като него завършват зле. Той започва да проумява какво е сторил на българите и че заблудите с фалшивите статистики вече не вършат работа. Най-бедни и най-умиращи, първи по корупция, последни по здравеопазване – това наследство не чертае розови перспективи. Лъже се, ако вярва, че „шефът“, както той нарича Бог, ще го избави от предстоящото. Сенките от миналото винаги се завръщат... Възмездието е неизбежно.
айде пускайте

2021.07.02 | 10:27

4
старата генерация експерти независимо коя партия представляват, че аман от КРАДЕНЕ и МИЗЕРИЯ
Идиот Новини.бг

2021.07.02 | 09:45

2
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.02 | 09:45

3
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни, a генералите от армията били разрушители и терористи.
При СДС-мутрите

2021.07.02 | 09:44

1
е така - анархия и безхаберие.

Добави коментар

Водещи новини