Кога може да има лекарство за COVID-19?

  • 25 юни 2021 10:29

  • 609
  • 0
Кога може да има лекарство за COVID-19?
© Pixabay

Фармацевтичните компании и регулаторите работят изключително активно по създаването на медикамент за лечението на коронавирус. Извършват се няколко по-значими клинични изпитвания на три различни вида препарати. Одобрен медикамент обаче може да има най-рано следващата година. Това коментира в предаването "Директно" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25449

Наесен пък е възможно да има и още няколко одобрени ваксини. Към момента Европейската агенция по лекарствата извършва проверки. Очакванията са решение за тях да има през август или септември. 

Към днешна дата България разполага с 2,8 млн. дози ваксини от всички одобрени препарати. 20 хил. от тях са с изтичащ срок на годност през юли и съществува реална възможност някаква част да останат неизползвани. Те са главно от препарата на AstraZeneca. 

Наш учен в САЩ създава лекарство срещу COVID-19

Според Кирилов спадът в интереса на българите към имунизациите срещу коронавирус е отчетлив. 

"Най-голямата задача е да се установи доверие. Хората трябва да бъдат максимално информирани и да получават отговори на въпросите си", каза още той. 

По думите му страхът е водещ двигател, когато говорим за ваксини и посочи, че въпреки широко коментираните случаи на тромбози при AstraZeneca, повечето хора, които са си поставили първа доза от нея, си поставят и втората, а не избират опцията за иРНК препарат.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
609 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини