Наш учен в САЩ създава лекарство срещу COVID-19

  • 06 януари 2021 12:30

  • 10423
  • 8
Наш учен в САЩ създава лекарство срещу COVID-19
© Колаж: Pittsburgh university, Pixabay

Проф. Димитър Димитров е роден в Стара Загора. Завършва Химическия факултет на Софийския университет. Защитава докторска дисертация в Института по биофизика на БАН през 1984 г. От 1990 г. работи като старши изследовател в Националните институти по здравеопазване в САЩ. През 2017 г. е поканен да ръковиди Център по терапевтични антитела в Университета в Питсбърг. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

През октомври миналата година д-р Димитров е отличен като един от десетте най-значими учени в борбата с коронавируса в САЩ. Той даде ексклузивно интервю за Novini.bg, в което разказа за научните си постижения и открития.

- Проф. Димитров, разкажете ни за Вашата работа в Център по терапевтични антитела в Университета в Питсбърг.

- Бях поканен да сформирам център за терапевтични антитела (The Center for Antibody Therapeutics - CAT) със задачата да развием терапевтични средства срещу заболявания, за които няма налични лекарства, най-вече рак, вируси и стареене. През последните три години от основаването на CAT ние идентифицирахме и охарактеризирахме редица човешки антитела срещу ракови протеини, някои от които може да бъдат използвани за клинични изпитвания при хора. Тази година също така идентифицирахме панели с антитела срещу SARS-CoV-2, които показаха висока ефективност в няколко животински модела на инфекцията и два от тях в момента са в процес на подготвка за прилагане и при хората, надяваме се това да стане в началото на следващата година (2021 г., бел. ред.)

- Може ли да коментирате откритието относно COVID-19 - изолирането на най-малката до момента биологична молекула, която напълно неутрализира вируса SARS-CoV-2.

- Открихме домейн на човешко антитяло, който е около 10 пъти по-малък от антителата в пълен размер. Той показа мощна антивирусна активност, специфична за SARS-CoV-2 в два животински модела и в момента се произвежда.

Поради малкия си размер има по-добро проникване в тъканите, включително белия дроб и може да покаже висока ефективност при хората.

Той също може да бъде формулиран така, че да се прилага чрез вдишване и именно върху тази възможност работим в момент.

Футурологът Марияна Тодорова: COVID-19 не е изненада, от години се говореше за предстояща световна опасност

- Как Вие и Вашите колеги възприемате развоя на пандемията с коронавируса към днешна дата, след създаването на ваксината?

- Много сме щастливи, че вече две ваксини се прилагат на хората в САЩ, предимно на здравни работници. Включително и тази седмица (преди Коледа, бел. ред.) се ваксинира моята дъщеря. Надяваме се през следващите няколко месеца всички, които искат, да бъдат ваксинирани.
Има някои опасения относно алергичните реакции, но те са рядкост и поне засега тези пациенти са се възстановили успешно. Допълнителни опасения са относно новия щам на вируса, който бе изолиран в Обединеното кралство, но въпреки че няма строги данни, сигурен съм, че ваксините също ще предпазят от този щам. Има още няколко ваксини, които биха могли да бъдат одобрени за клинична употреба и в САЩ. Така че сме оптимисти, че с2021 г. ще бъде повратна точка в пандемията.

- От гледна точка на науката каква поука може да си извлечем?

- Всъщност няма никакво ново съществено научно познание поне по отношение на разработването на лекарства и ваксини. Основният урок е, че разработването (не научното откритие) на нови лекарства и ваксини, особено на новия тип ваксини, базирани на РНК, може да бъде направено с безпрецедентна скорост. Много по-бързо, отколкото бихме могли да си представим преди.

Производството и одобрението за човешка употреба се извършва в продължение на месеци, вместо години.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
10423 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Махмед

2021.01.06 | 13:52

2
Тоя смотаняк защо не го създаде ваксината в БГ, а се подлизурствата в САЩ?
Ало ало

2021.01.08 | 22:50

8
От 1990 година е в САЩ! Тук дали щеше да стигне до някъде? Или щяха да му сложат хомот? Има много добри специалисти БЪЛГАРИ, АМА НЕ ТУК, А В ЧУЖБИНА! ЖАЛКО НО ФАКТ!!! ТУК НЕ ИМ СЕ РАЗРЕШАВА ДА РАБОТЯТ, А ЗА ЗАПЛАЩАНЕ ДА НЕГОВОРИМ! ПИТАЙТЕ МЛАДИ ЛЕКАРИ СПЕЦИАЛИЗАНТИ - КАКВИ СУМИ ПЛАЩАТ ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ И ДАЛИ ИМ ДАВАТ ПОЛЕ ЗА ИЗЯВА, И ЗАЩО ОТИВАТ ДА РАБОТЯТ НАВЪН, НЕ Е САМО ЗА ПАРИ, А И ЗА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАЗВИТИЕ!

2021.01.06 | 15:11

3
Че то в БГ кои ще му обърне внимание бе Мемете.

2021.01.06 | 13:27

1
"Основният урок е, че разработването (не научното откритие) на нови лекарства и ваксини, особено на новия тип ваксини, базирани на РНК, може да бъде направено с безпрецедентна скорост." НЯМА НАУЧНО ОТКРИТИЕ!!!!!!!!! ЖАЛКА КАРТИНА!!!!!!!!!
R!!

2021.01.07 | 20:23

7
умник!
Алипи Войнов

2021.01.07 | 17:04

6
САЩ ще се гордеят с лекарството създадено от новия американец. Ако лекарството беше създадено и лицензирано в България от американец, тогава българите щяха да бъдат горди. Време е и в България да помагат на изобретателите, но не както с българската ваксина. Защото изпратиха в САЩ и в Германия БГ ваксина на проби. Но след това ни продадоха ваксина без да говорят за българската. Хората затова си мислят че са ни я откраднали. Политиците ни са се доказали в подобни далавери.
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.06 | 16:37

5
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА

2021.01.06 | 15:27

4
Създал, вълча пръдня

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини